Apel premijeru Vučiću da se oslobode pošteni policajci koji su uhapšeni iz osvete

vucic-trbovic-dumanovic

Premijer Aleksandar Vučić na slučaju hapšenja Mladena Trbovića i Milana Dumanovića ima priliku da pokaže da u Srbiji ipak postoji nešto što se zove pravda i pravednost. 

Prvo da razjasnimo nekoliko vrlo bitnih činjenica.

Mladen Trbović i Milan Dumanović su godinama radili pošteno i predano u Odeljenju za opservaciju i dokumentovanje (služba za tajno praćenje). Radili su na najkompleksnijim operacijama razbijanja organizovanih kriminalnih grupa. Svakoga dana su rizikovali svoje živote da bi mi, obični građani, osećali određeni stepen sigurnosti.

Njihove biografije su besprekorne. Trbović je više puta nagrađivan od strane ministra lično.

Kada je reč o špijunskoj operaciji u Potočarima, Trbović tamo uopšte nije bio, već je svoje kolege video na televiziji. S druge strane, Dumanović je bio prisutan u Potočarima. Kako je rekao Teleprompteru, radio je svoj posao profesionalno i predano bez adekvatne opreme, iako je verovao da je sve organizovano suprotno zakonu.

Poštovao je naređenja.

Trbović je Telepromteru rekao da je posle razgovora sa kolegama saznao da je vrh MUP-a u Potočare poslao policajce suprotno zakonu.

Policajci su poslati u Potočare bez službenih legitimacija i bez službenog oružja. Rečeno im je da ne smeju da otkriju ko su i šta rade u Bosni ukoliko kojim slučajem budu uhapšeni.

Niko nije ni znao da je MUP u Potočare poslao policajce, budući da se u evidenciji vode kao da su bili na zadacima u Srbiji. Dakle, zvanična evidencija je falsifikovana.

Dumanović je Teleprompteru ispričao da su policajci u Potočarima naišli na Vučićevo zvanično obezbeđenje iz “Kobri”. Kako je rekao, ni “Kobre” nisu znale zašto je MUP poslao policajce na zadatak u stranu državu. Štaviše, niko ih nije obavestio da će doći.

Dakle, kako stvari stoje, Vučić i njegovo zvanično obezbeđenje uopšte nisu znali da je vrh MUP samoinicijativno i samovoljno prekršio zakone i procedure.

Trbović i Dumanović su takođe naglasili da ne veruju da je Vučić uopšte znao šta je vrh MUP-a organizovao.

Imajući to na umu, Trbović je premijeru Vučiću lično uputio pismo. Predao ga u pisarnici Vlade Srbije. Obavestio je premijera o nelegalnoj akciji MUP-a. Pitanje je da li je Vučić uopšte pročitao to pismo.

Kada Trbović i Dumanović nisu dobili odgovor iz Vlade Srbije, odlučili su da podnesu krivičnu prijavu protiv Dijane Hrkalović i drugih funkcioner MUP-a. To je potez koji niko ne može da oceni. Obaveza je policajaca da nadležnim organima prijave sva saznanja o potencijalnim krivičnim delima.

Tužilaštvo je saslušalo Dijanu Hrkalović i ostale funkcinere MUP-a. Krivična prijava je odbačena pod vrlo sumnjivim izgovorima. Tužilac je naveo da su radnje MUP-a bile u skladu sa Zakonom o potvrđivanju sporazuma Vlade Republike Srbije i Veća ministara Bosne i Hercegovine o policijskoj saradnji.

Problem je u tom što je bosanski ministar za bezbednost izjavio da MUP Srbije od bosanskih kolega nije zatražio nikakvo odobrenje, što je u suprotnosti sa navedenim zakonom.

Trbović i Dumanović nijednog trenutka nisu optužili Vučića za nelegalnu špijunsku akciju jer su verovali da on sa tom akcijom nije imamo veze, već su kompletnu krivicu za kršenje zakona svalili na Dijanu Hrkalović i druge funkcinere MUP-a.

Kada pravdu nisu uspeli da zadovolje preko nadležnih državnih organa, Trbović i Dumanović okrenuli su se medijima. Prvu su izjavu dali Teleprompteru, a potom i “Al Džaziri”.

Cilj njihove izjave Teleprompteru nije bio da se stvori slika da je MUP na neki način umeštan u navodno iscenirani napad na Vučića u Potočarima, već da se pažnja javnosti i institucija skrene na to da određeni ljudi u vrhu MUP-a ozbiljno krše zakon i svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju živote i bezbednost policajaca.

Međutim, njihova priča u pojedinim medijima dobila je političku konotaciju jer jedan deo javnosti zbog nelegalne špijunske akcije MUP-a Srbije sada apsolutno veruje da je napad na Vučića u Potočarima bio isceniran od strane državnih organa.

Bez obzira na to kako se ta vest tumači u javnosti, činjenica je da su Trbović i Dumanović samo želeli da obelodane kako jedna nestručna osoba kao što je Dijana Hrkalović sa mesta obične sekretarke Uprave kriminlistčke policije donosi neodgovorne i nelegalne odluke u ime MUP-a.

Hrkalovićeva je iskrene namere Trbovića i Dumanovića shvatila kao atak, pa je Mladena Trbovića prvo poslala na izmišljeno radno mesto “analiza rizika”. Trbović je zatim vraćen na prvobitno radno mesto kada je akcija oko “analize rizika” propala.

Hrkalovićeva se nije smirila, pa je Trbovića kao dugogodišnjeg operativca UKP-a, koji je radio na najkompleksnijim operacijama, degadirala na mesto običnog policijskog službenika u Policijskoj upravi Pančevo, da bi mu nakon teksta u Teleprompteru sredila otkaz.

Dva meseca kasnije, 31. decembra oko 14 časova, Hrkalovićeva je organizovala hapšenje Trbovića i Dumanovića pod izmišljenim optužbama da su počinili krivično delo “odavanje službene tajne”.

Dakle, Trbović i Dumanović nisu optuženi da su se bavili kriminalom, već su optuženi da su počinili krivično delo kada su otkrili da se vrh MUP-a na čelu sa Dijanom Hrkalović bavi kriminalom.

Na slučaju Trbovića i Dumanovića vidimo tipične znake jedne ostraćne i sujetne žene koja je odlučila da se osveti dugogodišnjim operativcim MUP-a jer su je u javnosti i pred kolegama predstavili kao nesosobnu osobu.

Dakle, hapšenje Trbovića i Dumanovića nema nikakve veze sa Potočarima, nema nikakve veze sa državom, nema nikakve veze sa odavanjem službenih tajni, nema nikakve veze sa premijerom Vučićam, nema nikakve veze sa nekakvom pravdom…

Hapšenje Trbovića i Dumanovića je lična osveta Dijane Hrkalović.

Štaviše, ne mnogo pametna Dijana Hrkalović pokušala je ovaj slučaj u potpunosti da zataška tako što je Trbovića i Dumanovića uhapsila za Novu godinu.

Verovala je da o tome niko neće pisati. Verovala je da širu javnost u novogodišnjoj noći neće interesovati hapšenje dvojice poštenih policajaca. Verovala je da ni vrh vlasti neće saznati za njena nedela.

Hrkalovićeva se na kraju grno prevarila. Sve ono što je pokušala da sakrije isplivalo je na površinu.

Kada će Hrkalovićeva shvatiti da će uvek biti gubitnik jer je očigledno da nije dovoljno pametna da nadmudri apsolutno sve ljude?

Uzimajući u obzir sve gorenavedene činjenice, premijer Aleksandar Vučić bi trebalo da zadovolji pravdu tako što će uticati na vrh MUP-a da Trbovića i Dumanovića pusti na slobodu.

Ova priča otišla je predaleko samo zato što je Hrkalovićeva zaslepljena nagonima, egom i sujetom.

Da li zbog jedne takve potrošne osobe mora da ispašta kompletan bezbednosni sistem naše zemlje? Da li zbog njenog ega u pritvoru moraju da leže pošteni policajci koji su svoj život posvetili očuvanju bezbednosti naše zemlje? Da li zbog njene sujete policija mora dodatno da bude kriminalizovana?

MUP i pošteni policajci skupo plaćaju gnev ove ostrašćene žene koja je po prvi put u svom životu dobila moć i značaj.

Od suštinskog je značaja za našu zemlju da se ova agonija što pre okonča.

Danilo Daničić, urednik portala Teleprompter.rs

 

Komentari

14 komentara na tekst: "Apel premijeru Vučiću da se oslobode pošteni policajci koji su uhapšeni iz osvete"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
dzen
Sta se desilo sa ovim sajtom? Jel citam informer ili teleprompter? sve sljasti od senzacionalizma i sto je najzesce odbrane glavnog psiha, psiha koji sve uvek zakuva.. prosto ne verujem sta i gde citam… covek bre zna sta pisemo na twiteru a da ne zna za nesto ovako? Ko je… Dalje»
Patriota

Izdajiceeee, tamo im je mesto

Patriota na kub
Pa ne moze biti izdajica neko ko je za rad odlikovan nagradom ministra. Ali da se dogodilo da izgube zivot na zadatku koji su vrsili na teritoriji druge drzave u koju su nelegalno usli, njihovi roditelji bi dobili odgovor da su izgubili zivot u Srbiji a ne u Potocarima. Zasto… Dalje»
Srbija
Neverovatno….terete ih za odavanje sluzbene tajne?!? Skandal! Ovde nema elemenata za to krivicno delo. Pitam se da li ce neko pruziti odgovor gradjanima, zasto je doslo do zastarelosti u predmetu protiv Karica i Karic se 31.12.veseli na svadbi a postenom policajcu Trbovicu se 31.12.sklanja iz narucja sina star 2 meseca… Dalje»
Neko iz mase

Vucko Francuska ceka,tvoj potez.

Filip Visnjic

Kad je muka, dje si Djuka, kad ebete premijera ne zovete…Nedaj se Vucicu- rdjo jedna!

Picousti

Tisina tamo!Nedam Hrtklovicku- eto, ne dam! Nisam dao ni mog malog, pa ni malu moju nedam.

Miroslav Nikolić
Imao je MUP u prethodnom periodu veoma opasnih ždroljetina koje su harale i gazile po živim ljudima, ispoljavajući svu svoju ludost, šizofreniju, nevaspitanje i očajni bezobrazluk, ali je bilo i odvažnih policijskih službenika koji su takvim ždroljama zalepačile šamarčinu da će ih pamtiti dok su žive. Treba to orgijanje i… Dalje»
svetlanast

Naravno da ce premijer Vucic intervenisti, kako bi policajci bili oslobodjeni jer je povodom slucaja u Potocarima i angazovanja policajaca rekao: “Da li su ti policajci uradili nesto lose ili su mozda pomogli da moja glava bude sacuvana…”/Izvor RTS/…

nik

Danilo Danicicu,nisi valjda i ti shvatio da sut sa rogatim ne moze

Gloria
Lep gest urednika, ali to je kao moliti vuka da ostavi poluzivu ovcu. Nema dvojbe da je sve to zakuvano u psihovoj kuhinji. A, ova vlajna je gurnula ovu dvojicu u jazbinu i pravo je cudo da nije dojavljeno bosanskoj sluzbi za njihovo prisustvo . Mozda sada Kaligula pokaze svoju… Dalje»
tika

Bravo Danilo sve po Bozijoj volji i pravdi. Dosta vec jednom samovolje u policiju koju vode nestrucni ljudi. Da je vlast umesana u svu tu zbrku dokazuje i stranacku pripadnost tuzitelja.

Young Gogolj

Kao Vucic nista ne zna..potpuno pogresna teza..jesu nebojsa iz beograda i hrka praznoglavci i smutljivci..ali zna se ko je tata za ama bas sve akcije.

Blek stena

sve dok ovakve osobe kao ova Drkaloviceva imaju moc mi smo u cabru.

wpDiscuz