Teleprompter.rs

BRAVO ZA MLADE NAUČNIKE! Učenici Matematičke gimnazije osvojili osam medalja u Moskvi

matematicka-gimnazija

Učenici Matematičke gimnazije osvojili su osam medalja na takmičenju “Prva Međunarodna Olimpijada Metropola” u Rusiji među timovima iz 22 grada iz 18 zemalja.

Zahvaljujući tome Beograd je ekipno osvojio prvu nagradu zajedno sa ekipama Moskve i Sankt Petersburga, odnosno treće mesto ukupno, tako da je ekipa Beograda bila najbolja među neruskim timovima.

Na takmičenju su učestvovali predstavnici iz gradova – Abu-Dabi, Almati, Astana, Beograd, Berlin, Biškek, Budimpešta, Dizeldorf, Džakarta, Helsinki, Jerevan, Lajpcig, Milano, Minsk, Moskva, Nju Delhi, Peking, Riga, Sankt Petersburg, Sofija, Talin, Tel Aviv.

Svaka ekipa je imala osam članova, po dva iz matematike, fizike, hemije, informatike, te je tako učestvovalo 176 takmičara starosti od 14 do 17 godina, saopšteno je iz Matematičke gimnazije.

Iz matematike zlatnu medalju osvojio je Aleksa Milojević, dok je bronzanu medalju osvojio Igor Medvedev. Iz fizike zlatom se okitio Dušan Đorđević, srebrom Marko Medvedev.

Damjan Čubraković osvojio je srebrnu medalju iz hemije, dok je bronzana medalja pripala Isidori Radenković. Iz informatike srebrnu medalju osvojio je Aleksa Milisavljević, dok je bronza pripala Lazaru Korsiću.

Ekipu su vodili profesori Matematičke gimnazije dr Sonja Čukić (matematika), mr Ivan Stanić (fizika) i Ivana Vuković (hemija).

Nagradu ekipi Beograda dodelio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Čestitke od Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete uputilo je čestitke učenicima i profesorima Matematičke gimnazije iz Beograda na osvojenim medaljama na Olimpijadi u Rusiji.

– Osam medalja iz matematike, fizike, hemije i informatike dokaz su talenta uloženog truda učenika i profesora, navodi se u čestitki.

– Zahvaljujući učenicima Matematičke gimnazije, Beograd je ekipno osvojio prvu nagradu zajedno sa ekipama iz Moskve i Sank Petersburga, odnosno treće mesto, tako da je ekipa Beograda bila najbolja među neruskim timovima, navodi ministarstvo.

Tanjug / Beta