Teleprompter.rs

Čanak traži od Rusa da vrate NIS i da odu kući

nenad-canak

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da energetski sporazum sa Rusijom treba raskinuti i pozvao tu zemlju da Srbiji vrati NIS i da “ide kući”.

– Iz raznih politikantskih razloga, Rusiji su poklonjena naša rudna bogatstva, nafta i prirodni gas, zajedno sa čitavom naftnom industrijom. Godine su prošle, a obećanja nisu ispunjena. Kosovo je nezavisno, Južnog toka nema, vratite nam NIS i idite kući – naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je ocenio da energetski sporazum dve zemlje treba raskinuti, a da dok se to ne desi, treba povećati iznos rudne rente, da ne bi bila najniža u Evropi.

– Nedopustivo je da rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi sedam odsto a da taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća tri odsto a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije – dodao je Čanak.

Beta