Teleprompter.rs

Dačić: Merkelova odvojila vreme za Vučića u toku kampanje

dacic

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da je današnji sastanak premijera Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel veoma važna vest, jer je to dokaz dobrih uzajamnih odnosa. Istakao je da je Srbija postala stabilan i predvidiv partner u regionu.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je veoma važno to što je Angela Merkel u toku predizborne kampanje odvojila vreme za sastanak sa Vučićem.

– To je dokaz da postoji odnos poverenja i uzajamno korektnih odnosa koje smo izgradili u poslednjih nekoliko godina – kaže Dačić.

Naveo je da se odnos sa Nemačkom promenio, jer je bio svedok i sastanka Borisa Tadića sa nemačkom kancelarkom, za koji kaže da je bio “jedan od najneprijatnijih kome je prisustvovao”.

– Razlog je bio što su vlasti Srbije Merkelovoj obećale nešto što nisu ispunile – naglašava Dačić.

Ukazao je na to da se situacija promenila, jer je “Srbija postala predvidiv i stabilan pratner u regionu”.

Kada je reč o odnosima u regionu, ministar smatra da je potrebna balansirana politika Brisela prema svima.

Smatra da je Srbija i u slučaju pokretanja revizije BiH sačuvala prisebnost.

– MSP je još prošle godine poslao Softiću saopštenje gde ga obaveštava da on ne može da bude zajednički agent i da mora da se donese nova odluka – podsetio je Dačić.

Naglašava da, kada se danas podvuče crta, postavlja se pitanje zašto je to uopšte rađeno i kakvi su motivi.

– Naša uloga i naš posao, posao Srbije, u tome se možda razlikuje u poslednjim godinama što smo postali jedan kredibilan partner i što sigurno naša politika je predvidiva, za razliku od nekih alternativnih politika koje se nude – kaže Dačić.

Dačić je, govoreći o Evropskoj uniji i politici proširenja, rekao da EU ima svoje probleme i izazove.

– Imaju svoje probleme i u Holandiji, postoje problemi sa Turskom, izbori u Francuskoj i Nemačkoj, Bregzit treba da se pokrene, opipavaju se odnosi sa Trampovom administracijom – naveo je ministar.

Tvrdi da će Evropska unija ostati dosledna principu otvorenih vrata zemljama Zapadnog Balkana.

– Evropa će sačuvati svoj sadašnji oblik, apsolutno uvažavajući princip da su otvorena vrata Zapadnom Balkanu. Mi se ne zalažemo da svi uđemo EU, mi se zalažemo da uđe onaj ko zaslužuje, a to znači onaj ko ispuni kriterijume – istakao je Dačić.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ministar je rekao da ne veruje da postoji od strane Hašima Tačija i ostalih u kosovskim vlastima prevelika zabrinutost za Ramuša Haradinaja.

– Ovde je reč o nečem drugom i mislim da postoji bojazan kako će se novi Specijalni sud odnositi prema drugim funkcionerima sa Kosova. To je jedan nezabeležen slučaj, to bi bilo kao da Srbija ne želi više da učestvuje u dijalogu zbog toga što je neko uhapšen i osuđen ili se nalazi u ekstradicionom prtvoru – tvrdi Dačić.

Kaže da je EU ta koja diktira i vodi dijalog i pregovore.

– Koje su to vlasti u Prištini i snage političke da će oni uslovljavati nekoga da li žele ili ne žele nastaviti razgovore. Mislim da to nije čak ni praćka. To je samo jedan blef i ako neko nasedne na takav blef znači da uopšte ne zaslužuje da sedi u Briselu – zaključio je Dačić.

RTS