Teleprompter.rs

DIKTATURA: Fabrika “Jura” tera radnike da se upisuju kada odlaze u toalet (VIDEO)

Južnokorejska fabrika “Jura” iz Niša polako, ali sigurno postaje predmet interesovanja javnosti zbog sve učestalijih primedbi radnika na nehumane radne uslove. Nekoliko radnika te fabrike već mesecima pokušava da skrene pažnju javnosti i nadležnih organa na mobing koji trpe od Koreanaca.

Autor emisije “Revolucija”, koja se emituje na televiziji “Happy”, Boris Malagurski, odlučio je lično da se uveri u probleme sa kojima se suočavaju radnici južnokorejske fabruke “Jura” u Nišu.

Na samom ulazu, Borisa su dočekala dva radnika te fabrike koji već mesecima pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na mobing koji se svakodnevno vrši nad radnicima.

Nemanja Vasiljević, jedan od prvih radnika koji je odlučio javno da progovori, kaže da se za tri godine rada u “Juri” nagledao svačega. On kaže da je gledao žene na proizvodnoj traci kako padaju u nesvest, kako radnike šalju na prinudne godišnje odmore, kako se radnici primoravaju da potpisuju dokumenta i slično.

“Večernje novosti” su 2012. godine objavile priču o 15 radnika koji su dobili otkaz jer rukovodstvo nije želelo da prihvati njihovo bolovanje.

Međutim, Nemanji najviše smeta što rukovodstvo fabrike od ranika zahteva da se upisuju svaki put kada moraju da odu do toaleta. On je jednom prilikom napisao i razlog zbog kojeg je otišao u toalet.

Nemanja se našalio da planira da kupi pelene za odrasle, praksa koja se već sprovodi u jednoj južnokorejskoj fabrici.

Problemi radnika fabruka sa WC pauzama prisutan je u fabrikama širom sveta, naročiito u azijskim zemljama gde se radnicima ni ne dopušta da odlaze u toalet u slučaju nužde, već kada za to dođe vreme.

Njegov kolega, Marijan Jeftović, koji je takođe odlučio da progovori o mobingu, kaže da rukovodioci radnike kažnjavaju za svakakve sitnice.

Nemanja i Marijan naglašavaju da su spremni da dobiju otkaze jer veruju da istina mora izaći na videlo. Nemanja za Teleprompter.rs kaže da su on i njegov kolega već dobili otkaz.

Oni napominju da su pokušali da skrenu pažnju lokalnih i republičkih vlasti, ali bezuspešno. Prema pisanju medija, “Jura” je uložila oko 60 miliona evra u Srbiju. Možda smo otkrili razlog zbog kojeg država ne reaguje.

Međutim, da bude situacija još gora, od tih 60 miliona evra investicija, 28 miliona evra su bile državne subvencije, prenosi “B92”.

Povod njihovog obraćanja javnosti u emisiji “Revolucija” bio je da se Koreancima uruči prevod Ustava Srbije na koreanski jezik koji garantuje radnicima pravo da osnuju sindikat, pravo koje im je u “Juri” uskraćeno.

Autor emisije, Boris Malagurski, pokušao je to da učini, ali su ga obezbeđenje fabrike i Žandarmerija sprečili.

Niko nije želeo da pipne tekst prevoda Ustava Srbije na koreanski jezik.

Pitamo se, da li će Vučićev novi Zakon o radu zaštititi ove radnike?