IRINEJ ZATAŠKAO PEDOFILIJU: Sveštenik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnice tokom berbe višanja!

Osnovni sud u Prokuplju osudio je sveštenika Srpske pravoslavne crkve za krivično delo “nedozvoljene polne radnje”, otkriva Teleprompter.rs. 

Protojerej stavrofor Miroljub Stojanović (69), starešina Hrama Svetog Pantelejmona u Nišu, osuđen je sredinom 2013. godine nepravosnažnom presudom na zatvorsku kaznu od godinu dana jer je počinio krivično delo “nedozvoljene polne radnje” nad maloletnom devojčicom.

U cilju potpune zaštite identiteta oštećene devojčice, njene porodice i svedoka, Teleprompter neće objaviti presudu u celosti, već samo dokaze koje je sud izneo u obrazloženju presude. 

U presudi se navodi da je Stojanović maloletnu M.S. 2007. i 2008. godine vodio u berbu višanja. Ona je tada imala 11 ili 12 godina. Dodaje se da je Stojanović oštećenoj M.S. i drugoj deci tokom 2007. godine uplaćivao kredit za mobilni telefon i “nikada nije tražio da se od njihovih zarada odbije vrednost koju im je uplatio za kredit”.

Kako je sveštenik Stojanović napastvovao maloletnu devojčicu?

– Okrivljeno Stojanović Miroljub je tačno neutvrđenih dana tokom jula meseca 2008. godine i jula meseca 2009. godine, u (cenzurisano ime sela), u nameri zadovoljenja svog polnog nagona, vršio polne radnje nad oštećenom, tako što je tokom jula meseca 2008. godine, prilikom prevoza višanja na frezi, istu uhvatio rukom za prepone, dok je na frezi sedela pored njega a sledeće 2009. godine u ustom periodu, u vreme berbe višanja, nakon što je oštećenoj M. više puta uplaćivao kredit za mobilni telefon istu pozvao kod njegove kuće u (cenzurisano ime sela) radi preuzimanja rakije i vina, a kada je ona došla, uz ponuđeno piće zahtevao da ga oštećena zagrli i poljubi, a nakon što je ona to odbila, istu protivno njenoj volji poljubio u predeo usta – stoji u presudi.

Maloletna M.S. tokom svedočenja rekla je da roditeljima nije rekla da joj Stojanović uplaćuje kredit na mobilni telefon. Međutim, odlučila je da im kaže kada ju je Stojanović jedne večeri pozvao da je pita da li joj je stigao kredit.

Na pitanje roditelja zašto im to nije rekla ranije, maloletnica je sudu rekla da joj je sveštenik rekao da im ne govori.

Maloletna M.S. zatim je opisala šta je doživela kada ju je Stojanović pozvao da dođe do njegove kuće da uzme vino i rakiju.

– Kada je stigla u njegovo dvorište rekao joj je da uđe u kuću da popije sok i tek tada rekao da njegova supruga nije došla. Kada su ušli u kuću sipao joj je času soka a sebi veliku čašu piva i zatim je pitao da li ima momka, da li gleda porno filmove, na šta mu je ona odgovorila da je njoj škola na prvom mestu a da za momke i za te filmove ima vremena, zahvalila mu se na soku i rekla da ide – piše u svedočenju maloletne devojčice.

Ona je još rekla da je sveštenik tada ustao i rekao joj da ga zagrli, dodajući da je tada verovatno bio pijan jer je popio čašu piva.

Rekla je da ga nije zaglila, pa je tada on prišao njoj i zagrlio je i rekao joj da ga poljubi, što ona nije prihvaila.

– … ali je on pokušao nju da poljubi i dodirnuo joj je svojim usnama polovinu njenih usana. … Dalje navodi da je po dolasku kući bacila flaše i polomila ih a zatim je prala usne jer joj nije bilo prijatno da je poljubi deda i sveštenik – navodi se u obrazloženju presude.

Majka maloletne devojčice ispričala je da je posle tog incidenta više puta pokušala telefonom da stupi u kontakt sa Stojanovićem, ali joj se nije javljao.

Kada ga je jednom prilikom srela na ulici i pitala zašto je učinio to što je učinio, sveštenik joj je odgoviro da je “nju učio samo kako se ljubi“.

Maloletna devojčica je opisala i incident koji se dogodio kada je imala svega 12 godina.

– … takođe u periodu berbe višanja, kada su ona i njeni roditelji bili u berbi kod okrivljenog, ona jednog poslepodneva, kada su išli po gajbe, sela u frezu, napred pored Miroljuba i tada je on nju uhvatio za preponu i pitao je kakve filmove gleda, držeći neko vreme ruku u preponskom delu njegovog tela, dok je drugom rukom upravljao frezom – rekla je maloletna M.S. na sudu.

Maloletnica još dodaje da je o seksualnom zlostavljanju pismom obavestila vladiku u Nišu jer je želela “da se zna kakvog sveštenika imaju”.

Odgovor na pismo nikada nije dobila.

U obrazloženju presude se još dodaje da je otac maloletne devojčice išao i kod patrijarha “i isti je njenom ocu rekao da on za ovaj slučaj ne zna”.

Otac je rekao da je njegova maloletna ćerka pismo vladiki sama napisala.

Odbrana okrivljenog tvrdila je da je maloletna M.S. sve izmislila, dok su psiholozi iz Centra za socijalni rad tvrdili da maloletna devojčica detaljan opis događa nije mogla da izmisli.

Odbrana je još tvrdila da je porodica maloletne devojčice pokrenula krivični postupak protiv sveštenika pod uticajem jednog drugog sveštenika, “a u nameri da napakosti okrivljenom zbog nekih njihovih međusobnih nerasčišćenih odnosa od ranije”.

Oslobođen, pa sve zataškano

Izvor Teleptomptera iz Niša, koji je upoznat sa detaljima ovog incidenta, navodi da je grupa od desetak sveštenika Srpske pravoslavne crkve potpisala peticiju kojom su od suda tražili da Stojanović bude oslobođen.

– Tako su pokušali da izvrše pritisak na sud. Taj pritisak se na kraju i isplatio – kaže izvor Telepromptera.

U peticiji se navodi da sveštenici “odgovorno tvrde i pred Bogom i Njegovom Crkvom i sudom Božjim kao i pred časnim Sudom građanskim da su izrečene optužbe pred sudom za nas neistinite i nedobronamerne”.

Patrijarh srpski Irinej takođe je sudu uputio pismo u kom se navodi:

“Predpostavljamo da je posredi zlobna kleveta sa određenim ciljem i namerama. Namera je podla i sračunata. Molimo sud da ovo ima u vidu i da ne podleže uticaju očigledne klevete.”

– Koliko je meni poznato, Stojanović je na kraju oslobođen zbog zastarevanja. Dakle, nije oslobođen optužbi, već zbog zastarevanja. Bitno je napomenuti da patrijarh Irinej učestvuje u svim akcijama zataškavanja pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ne zaboravite primere vladike Kačavende, vladike Pahomija… Sve te slučajeve pedofilije zataškao je Irinej – navodi izvor Telepromptera.

Osuđeni Stojanović je, umesto da je izbačen iz Crkve zbog pedofilije, za prošlu Srpsku Novu godinu služio liturgiju sa patrijarhom Irinejom u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Komentari

37 komentara na tekst: "IRINEJ ZATAŠKAO PEDOFILIJU: Sveštenik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnice tokom berbe višanja!"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Burbon

Pola SPC pedofili,pederi i kriminalci.Da veruju u Boga nebi to radili.U bOga verujem u popove vise nikad.

Mihajlo

СрБске Борџије

Ивица

Дакле вас из телепромптера треба похапсити, и држати зтворене док не престанете да лупате којештарије. Требало би да признате ко вас финансира да би лајали на најчасније људе.
И ја тврдим да је ово апсолутно немогуће.

Laloš
Kaže čovek “… i ja tvrdim da je ovo apsolutno nemoguće…”… Baš ste relevantni! Vidim, i ova bratija je tvrdila u peticiji da je nemoguće… i oni su mi jači faktori, kad svi duvaju u istu tikvu! Dokazivanje ove vrste zločina je teško, i žrtva prolazi kroz najstrašniju torturu dvaput… Dalje»
John

Ne vrede više linkovi…
MARŠ U PIZDU MATERINU!!!

Venesansa

Oca Micu znam od detinjstva i ,,glavu dajem” da je ovo tatalna neistina!!!

srecko

Pa koliko vas ima sto vam je on otac?

Hana
Kler je najpokvareniji sloj drustva,voze besne limuzine,prave divne kuce,luksuziraju se u svakom smislu,a propovedaju skromnost.A o pedofiliji da i ne pricam,nigde nije tako rasprostranjena kao kod njih.Na zapadu sve vise katolika izlazi iz crkve zbog svestenicke pedofilije. I sve to u ime Boga i religije.Sve ono sto propovedaju oni rade… Dalje»
nedeljko

ovde nesto ozbiljno smrdi,a nikom nista jos uvek

Pantelej
Otac Miroljub je olicenje dobrote, postenja i pravde.Poznajem ga 30-tak godina, i ovo sto se coveku stavlja na dusu sigurno se nije dogodilo.Ko ga poznaje zna da to sigurno nije istina.Treba se pozabaviti razlozima izmisljanja ovih prica, kao i kompetencijom kvazi psihologa koji sebe ne umeju da oprave..Podmetanje od strane… Dalje»
svedok
Sada imam 64g,zivela sam u selu u kome je bilo dosta dece i svi smo bili braca i setre,a sve kuce su bile samo ogradom podeljene.Moja tetka je primila u kucu popa,to mu je bila druga zena,a njegova deca su zivela u inostranstvu,on je bio starac.Svi su ga hfalili,kako je… Dalje»
Krokodilske suze
Po napisanom imenu i tekstu pretpostavljam da ste i vi svesteno lice.Od samog pocetka nametanja religije, crkva kao institucija namece silu ispirajuci mozak obicnih gradjana.U crkvi nema lepote, srece, radosti zivotu.Kad covek udje u crkvu,ulazi sa strahom i osecanjem krivice.Usadjujete nam osecaj krivice vec nakon naseg rodjenja.Krivi smo sto smo… Dalje»
Pantelej
Nisam svesteno lice i verovatno ste u pravu za dosta tvrdnji koje ste izneli.Vera kao i ateizam je pravo svakog od nas kao licni izbor i tu se slazem sa Vama, ali ovde kao citalac ovog lista sam stao u odbranu jednog coveka koga poznajem, i o kome imam svoje… Dalje»
Krokodilske suze
U pravu ste: ne poznajem “coveka”. Nisam poznavao ni hitlera ni staljina, a opet imam svoje misljenje o njima. Ne poznajem ni vucica ni dacica i o njima imam svoje misljenje. Ne poznajem ni kacavendu niti pahomija i o njima imam svoje misljenje. A vi? poznajete li boga. Jeste li… Dalje»
Gloria

…..suze, ne mesajte Boga i crkve. Vi ste ateista i to je Vase, ja sam vernica, ali mi Irinej i SPC, nisu spona sa Bogom ! Pozdrav.

Krokodilske suze

Da nije bilo sile i lazi religija nikada ne bi zazivela ali sto se mene tice, mozete verovati i u krastavu zabu!

John

Ako je tako, vodi ga kući. I ostavi ga samog sa ćerkom (ako je imaš).

Pantelej

Sram da te bude! Stidi se ovakvog komentara.Ne poznajes coveka.

John

Zašto? Ako je tako dobar čovek kao što tvrdiš, trebalo bi to da uradiš.
A i ćerki ti neće ništa uraditi, je l’ tako?

Nikola

Pantelej, ne budali….Ni samog sebe ne poznajes mucenice…ne mlati

nedeljko

deda bi malo da podmladi krv ,oce deda malo meda

srecko

Svako ima pravo da hvali svoga oca pa i vi gospodine,verujem sve sto ste napisali i ja volim mog oca.

Pantelej
Postovan,…bio mi je Paroh, svetio vodu, vencao me je, opevao mog pokojnog oca, ispovedao me…ne hvalim ga,…ja samo stvarno mislim ovo sto sam napisao…mnogi moji prijatelji isto,…zatecen sam tekstom….prema mojoj porodici bio je divan…cesto smo razgovarali…ninada i nikada ni u tragovima nije u njegovim ni recima ni delima bilo icega… Dalje»
Caci

Znajući mu sinove Konstantina i Aleksandra, daj Bože da mu je opisani jedini greh!

Vaga
dželat vučić i njegovi su nama (nas oko 1.500.000) zavukli ruku u džep i oteli silom i još uvek otimaju novac za život. Nisam našao nijednog, ali nijednog popa a ni tebe “Panteleju” da kažeš da smo dobri ljudi i da nam to ne treba činiti. Naprotiv , slikaju se… Dalje»
John

I pop Maca je bio nečiji paroh, i fra Sotona je nekog venčavao…
I ni u njihovim delima nije bilo nikakvih tragova… sve dok nisu počeli…

Gloria
SPC je pocela da posrce i pre izbora Irineja , ali je sa njegovim dolaskom, dotakla dno…on, sam , sinonim je za razvrat, bludnicenje , korupciju….Ucenjen, ranijim zivotom ( cetiri vanbracna deteta ) , u obavezi je da stane iza svega loseg sto se u Crkvi desava. Crkva prati posrnuce… Dalje»
Tonik

Istina je samo jedna—- Vladika Artemije.

Aleksandar V. Pavlovic

Istina je samo jedna – Isus Hristos.

srecko

Njima svaka kapa odgovara,vidi kako se uparadili kao da je karneval:-)
Zasto popovi svih religija i diktatori svih rezima,pozivaju narod na; poslusnost,odanost,pokornost,strpljivost….?

Ivan

Osudjen na godinu dana? Obesio bih ga za jaja na sred Terazija ..bem li mu seme bolesno!

Gloria

Pa , nepravosnazno osudjen, ali je zog namerne zastarelosti, pedofil kasnije oslobodjen.

SOĆA

Pa šta na sve to reći kad mu bahati sin služi kaznu od samo godinu dana u KPD Niš zbog udesa u kome je poginuo jedan čovek a drugi teško povredjen.

Ivan

O tempora, o mores! Sa jedne strane imamo pedofile a sa druge u zoloskom vrtu gladne lavove, treba samo spojiti lepo i korisno. Bio bi to doprinos turizmu i zdravlju nacije…

Zoran

Parijarh je dobar okruzen je losim saradnicima, prvi je progovorio i usprotivio se ovim stvarima.

Lune

Hm,hmmm…kucaj novinar.de/Srpski patrijrh Irinej

John

“Dobar je Sloba, ne valjaju ovi oko njega”
“Dobar je Vučić, ne valjaju ovi oko njega”
“Dobar je ____, ne valjaju ovi oko njega”

wpDiscuz