JEREMIĆ SPREMAN DA POBEGNE IZ SRBIJE: Prebacio 650.000 dolara na ženin tajni račun u SAD!

 

jeremic zena

Nova medijska mreža Zapadni Balkan Antidot objavila je ko su finansijere predizborne kampanje Vuka Jeremića, kako je novac inostranih donatora koristio za lične potrebe i kolika je njegova imovina. 

Nakon prestanka obavljanja funkcije predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN u septembru 2013. godine, Vuk Jeremić je u Beogradu registrovao dva pravna lica – najpre 18. septembra te godine osniva udruženje građana Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), a nešto kasnije, 4. novembra, i preduzetničku firmu “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting”.

Iako je reč o dve različite forme pravnih lica, obe Jeremićeve tvorevine upisale su “Konsultantske aktivnosti” kao svoju glavnu delatnost.

Iz te okolnosti jasno se nazire i stvarni razlog zbog kojeg je Jeremić, nakon CIRSD-a, registrovao i svoju posebnu preduzetničku firmu – lakši transfer milionskih iznosa na svoje privatne račune što u slučaju udruženja građana nije bilo moguće učiniti zbog brojnih zakonskih ograničenja.

Za ovaj korak Jeremić se odlučio pre svega poučen iskustvom koje je stekao iz saradnje sa američkim lobističkim firmama “30 Point Strategies” i “Podesta Group” kada mu je postalo jasno da je konsalting idealna vrsta biznisa za legalizaciju astronomskih prihoda neobjašnjivog porekla i razloga uplate.

Od septembra 2013. godine, pa do kraja januara 2017. godine, na lične račune Vuka Jeremića, kao i račune njegove preduzetničke Agencije za konsalting i nevladine organizacije CIRSD (čiji je Jeremić osnivač i predsednik), iz stranih izvora uplaćeno je više od 7,5 miliona američkih dolara.

Taj iznos odnosi se samo na Jeremićeve račune u zemlji, ali ne i na račune koje izvesno on i njegovi saradnici poseduju u inostranstvu.

Primaoci uplata

Uplaćeni iznosi u USD – CIRSD – $5.957.000,00
Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting – $1.335.000,00
Vuk Jeremić- privatni računi – $226.000,00

UKUPNO – $7.518.000,00

Prema podacima o transakcijama preko deviznih i dinarskih računa samog Jeremića, njegove preduzetničke firme i nevladine organiazcije, do kojih je došla Medijska mreža Antidot, CIRSD-u su u tom periodu uplaćene donacije u iznosu od 5.957.000 dolara, Jeremićevoj preduzetničkoj firmi 1,33 miliona dolara, dok je na Jeremićev lični tekući i devizni račun “leglo” dodatnih 226.000 dolara.

U istom periodu Jeremić je sa svog deviznog računa uplatio “ličnu ušteđevinu” od 650.000 dolara na račun koji je njegova supruga Nataša Jeremić otvorila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od njujorških veza do hongkonških donatora

Prema podacima do kojih je došla Medijska mreža Antidot, među najznačajnijim donatorima CIRSD-a našle su se kompanije iz Hong Konga – “State Energy HK Limited” sa 2.970.000 USD, zatim fondacija “China Energy Fund Committee” sa ukupno uplaćenih 1.000.000 USD i “Fei Ying International Limited” sa uplatom od 300.000 dolara.

Među “donatorima” su se našli i “Horizon Companies Est Admin” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa dve uplate u ukupnom iznosu od 200.000 dolara, a isti iznos od 200.000 USD na račun CIRSD-a uplatila je i kompanija “Brownstones Investment” iz Monaka.

Posebnu naklonost Jeremićev projekat dobio je od emirata Katar čija je misija pri UN CIRSD-u uplatila pomoć od 120.000 dolara, dok je ambasada te zemlje u Berlinu na račun beogradskog udruženja uplatila dodatnih 200.000 USD.

Pomoć nije izostala ni iz takozvanih poreskih rajeva odakle su dve kompanije (“China Environmental Energy Holdings” i “Estix Technology Corporation” sa Devičanskih ostrva) Jeremićevoj organizaciji uplatile ukupno 600.000 američkih dolara.

Tokom 2013. i 2014. godine CIRSD-u je uplaćeno i 180.000 evra sa računa kompanije “Smart Engineering Ltd” iz Švajcarske, a iz iste zemlje u julu 2015. godine stigla je i donacija od 50.000 dolara koju je uplatio švajcarsko-ruski biznismen srpskog porekla Miloš Relić.

Nejasno je, međutim, ostalo da li je to bila protivusluga za mesto člana Upravnog odbora Teniskog saveza Srbije koje je, na predlog Vuka Jeremića Relić dobio šest meseci ranije, krajem decembra 2014. godine.

Uz još nekoliko manjih donacija (u iznosima od 10.000-25.000 dolara) ukupan priliv na račune CIRSD-a, u periodu 2013-2016. godine, dostigao je 5.957.000 dolara.

Preduzetnička agencija kao pokriće za sumnjive prihode

Shvativši da sa računa CIRSD-a neće biti jednostavno prebacivati ogromne sume novca na privatne račune, Jeremić je nekoliko meseci kasnije, u novembru 2013. godine, osnovao i preduzetničku firmu “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting”.

Do kraja 2016. godine na račun tog pravnog lica iz različitih izvora uplaćeno je 1.335.000 američkih dolara.

Prema informacijama Antidota, taj iznos Jeremićevoj agenciji uplatila je fondacija “China Energy Fund Committee” od čega je deo od 333.333 USD uplaćen po istom ugovoru, ali od strane povezane kompnije iz Hong Konga “Fully Source LTD”.

Novac je na Jeremićev račun uplaćen na osnovu ugovora o pružanju konsultantskih usluga koji je 15.11.2013. godine potpisan sa fondacijom “China Energy Fund Committee”. Simptomatično je da je ista ta fondacija uplatila donacije CIRSD-u u ukupnom iznosu od 1.000.000 američkih dolara.

U istom periodu, 2013-2016. godina, sa računa Jeremićeve preduzetničke agencije na njegov lični tekući račun prebačeno je 632.000 dolara u dinarskoj protivvrednosti (63.900.000 dinara).

Iako je Jeremić taj iznos najverovatnije prebacio kao neto dobit svoje preduzetničke agencije, ono što je ostalo prekriveno velom tajne jeste odgovor na pitanje za koje je tačno konsultantske usluge fondaciji iz Hong Konga Jeremić mogao da prihoduje neverovatnih 1,3 miliona dolara plus bonus od 1.000.000 dolara koje je “zadovoljni klijent” donirao Jeremićevoj nevladinoj organizaciji?

Kapitalna laž Vuka Jeremića o izvorima finansiranja CIRSD-a

Gostujući 29. decembra 2016. godine u emisiji Pravi ugao, autorke Ljubice Gojgić, emitovanoj na RTV 1, Vuk Jeremić je izjavio da su CIRSD finansijski donirale isključivo kompanije koje nisu, niti imaju bilo kakvih poslovnih interesa u Srbiji.

Međutim, podaci do kojih je došao istraživački tim Antidota, nedvosmisleno dokazuju da su u najmanje dva slučaja u pitanju bile privatne kineske kompanije koje su javno saopštile nameru i zainteresovanost za investiranje i učešće u privatizaciji preostalih profitabilnih državnih firmi u Srbiji, pa čak potpisivale i ugovore na tu temu.

Kao što je već navedeno jedan od najvećih donatora CIRSD-a i Vuka Jeremića lično, bila je kineska fondacija “China Energy Fund Committee” sa ukupnom uplatom od 2.335.000 dolara.

Javno dostupni podaci ukazuju da je ta fondacija osnovana i u potpunosti sponzorisana od strane šangajske privatne kompanije “China Energy Company Limited” (CEFC) koja predstavlja šesti najveći privatni konglomerat u Kini, sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara.

Kompanija je kotirana na najvažnijim berzama u svetu i nalazi se na Fortune Global listi 500 najvećih kompanija na svetu.

U evropskoj javnosti postala je poznata 2013. godine nakon velikih investicija u češku privredu u vrednosti od oko tri milijarde dolara.

Uprkos tvrdnjama Jeremića da njegovi kineski finansijeri nemaju poslovnih interesa u Srbiji, zajedno sa još jednom privatnom kineskom kompanijom, “China Balkan Investment”, CEFC je u aprilu 2016. godine otvorio zajedničko regionalno predstavništvo u Beogradu.

Na događaju kome je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici CEFC-a javno su obelodanili da su zainteresovani za “privatizacije velikih srpskih preduzeća u državnom vlasništvu, za projekte u poljoprivredi, saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi”.

Iz te izjave nije teško zaključiti da se glavni cilj pomenutih kineskih kompanija u Srbiji odnosi na učešće u eventualnoj privatizaciji domaće Elektroprivrede što objašnjava i opsesivno Jeremićevo bavljenje pričom o privatizaciji EPS-a tokom izborne kampanje.

Pored CEFC-a, za ulaganja u oblasti energetike interesovanje je pokazala još jedna kompanija – donator CIRSD-a.

U pitanju je kompanija “China Environmental Energy Holdings” čiji je vlasnik Bili Ngok u Srbiji poznat kao vlasnik “Serđa Takinija”, nekadašnjeg sponzora tenisera Novaka Đokovića, koji ga je i doveo u Srbiju 2011. godine.

Ngok je tada najavljivao mogućnost otvaranja fabrike kod Niša koja će se baviti proizvodnjom energije, a u planu je bilo i otvarnje pogona modne kuće “Serđo Takini”.

“China Environmental Energy Holdings” bila je zainteresovana i za izgradnju Luke Beograd kod novog Pupinovog mosta o čemu se razgovaralo tokom 2015. godine, a najvažniji projekat za čiju realizaciju je 2011. godine bio potpisan i memorandum bilo je ulaganje više od dve milijarde evra u gradnju trećeg bloka u obrenovačkoj termoelektrani Nikola Tesla B i otvaranje površinskog kopa uglja Radljevo.

Potpisivanju memoranduma u Beogradu 20. oktobra 2011. godine lično je prisustvovao Vuk Jeremić u svojstvu ministra spoljnih poslova.

Nakon promene vlasti u maju 2012. godine, taj posao je stopiran, a Srbija je pokazala veću zainteresovanost za strateško partnerstvo u oblasti energetike sa tehnološki naprednijim nemačkim kompanijama što je kineske privatne konglomerate navelo da ulože novac u lobiranje za svoje interese.

Da se čitava igra vrti oko privatizacije “Elektroprivrede” Srbije svedoči i okolnost da je upravo to jedna od glavnih tema Jeremićeve predizborne kampanje.

Stalnim uzbunjivanjem javnosti o navodnim tajnim pregovorima za prodaju EPS-a, Jeremić nastoji da od eventualnih investicija u EPS odvrati sve potencijalne konkurente svojih finansijera.

Račun u SAD – sigurna destinacija za Jeremićevu ušteđevinu

Pored sredstava koje je kao preduzetničku dobit prebacio na svoj privatni račun, Jeremić je prihodovao i dodatnih 226.000 dolara. Deo tog novca u iznosu od 180.000 USD Jeremić je primio po osnovu pružanja “konsultantskih usluga” firmama MGI Enterprises SL, MGI Supply LTD, MGI Trading LTD i Max Gas International LTD.

Ostatak novca koji je legao na Jeremićev privatni račun potiče od njegove gotovinske uplate od 206.000 dolara od čega je 160.000 obezbedio konverzijom dela novca koji je ranije prebacio sa preduzetničkog računa, dok je 46.000 dolara u kešu dodao iz “svog džepa”.

Od prikupljenih sredstava u iznosu od 858.000 dolara (632.000 prebačenih iz preduzetničke agencije i 226.000 od konsultantskih usluga i sopstvene uplate u kešu) Jeremić je 650.000 dolara prebacio na račun svoje supruge Nataše, koji je otvoren u “Citibank” u SAD.

Uprkos obaveštenju poreskim organima Srbije da je novac koji je zaradio pružajući “konsultantske usluge” preneo na svoj inostrani račun za potrebe lečenja svoje supruge koja živi u SAD, postoji sumnja da novac koji je sklonio na sigurno, Jeremić sada koristi u kampanji za predsedničke izbore iako je finansiranje predizborne kampanje novcem poreklom iz inostranstva najstrože zakonom zabranjeno.

Konačna destinacija sumnjivog Jeremićevog novcaKonačna destinacija sumnjivog Jeremićevog novca

Iz svega navedenog može se zaključiti da je gotovo 1,5 miliona dolara novca kompanije “China Energy Compani Ltd” preko fondacije “China Energy Fund Committee” transferisano na Jeremićev preduzetnički račun koje je on kasnije uplatio na račun svoje supruge u SAD.

Taj novac, zajedno sa novcem sa drugih inostranih računa, kasnije je vraćen u Srbiju i u vidu velikog broja manjih donacija uplaćen u fond iz koga se finansira Jeremićeva kampanja. Iako će u izveštajima nakon izbora te uplate biti prikazane kao novac domaćeg porekla, jasno je da je on suštinski poreklom iz inostranstva čime je Jeremić prekršio zakonsku zabranu u pogledu izvora finansiranja svojih izbornih aktivnosti.

Porodično carstvo nekretnina od 1.100 kvadrata

Deo imovine koju je Jeremić kroz razne kombinacije i mutne poslove stekao “služeći” državi Srbiji može se primetiti i kroz ogromnu kvadraturu koju poseduje nekoliko članova njegove najuže familije.

Prema zvaničnim podacima na samog Jeremića ne vodi se ni jedna jedina nekretnina u zemlji.

Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo, Vukova supruga Nataša poseduje dva stana na teritoriji beogradske opštine Vračar i to jedan od 146,85 i drugi od 37,45 kvadrata.

Pored toga, na istoj lokaciji Nataša Jeremić je vlasnica garaže površine 15 metara kvadratnih.

Vukov otac, Mihajlo Jeremić, vlasnik je kuće od 97 kvadrata u Ježevici kod Čačka.

Jeremić senior u svom posedu takođe ima i nešto više od 4 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Mihajlo Jeremić se vodi i kao korisnik stana od 68 kvadrata koji se nalazi na teritoriji opštine Zvezdara.

Mihajlova supruga, a Vukova majka, Senija Buljubašić Jeremić u svom posedu ima stan na Zvezdari od 62 kvadrata, zatim stan od 120 metara kvadratnih na Vračaru, suvlasnica je stana od 96 kvadrata takođe na Zvezdari, dve kuće od 44 i 36 kvadrata u Ježevici gde poseduje i 7 hektara zemljišta.

Ratomir Lekić, otac Nataše Jeremić poseduje kuću od 64 metara kvadratnih u Vladimircima, stan površine 81 kvadrata na Novom Beogradu gde zajedno sa svojom suprugom Štefanijom Lekić poseduje i stan od 55 kvadrata.

Pored zajedničkog stana koji deli sa suprugom, Štefanija Lekić u svom posedu ima još četiri stana ukupne površine 332 kvadrata.

Jeremić je odbio da odgovori na svaki pitanje novinara povodom dokaza koji su izneti u ovom tekstu.

Originalni tekst pročitajte OVDE.

Antidot medijska mreža

Komentari

3 komentara na tekst: "JEREMIĆ SPREMAN DA POBEGNE IZ SRBIJE: Prebacio 650.000 dolara na ženin tajni račun u SAD!"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Vuk predsednik

Jeremic za predsednika covek je legenda sa tolikim prijateljima iz kine dobijamo novu Srbiju sa jakim kompanijama

marko

A što bi bežao Jeremič nije falsifikator ni plagijator, ni kriminalac, ni pljačkaš, nije predao KiM, nije izdao ni prodao srpske nacionalne interese, nije član organizovanih kriminalnih grupa ni narko mafije, nije pozivao na rat, nije…? Ko se boji Jeremićeve pobede, koja je sve izvesnija,i zašto se boji?

piva i kokice

Ako jednom kandidatu, političaru bez stranke i funkcije daju tolike milione, koliko li tek daju ovima na najvišim pozicijama?

wpDiscuz