KRIMINAL U IME DRŽAVE: Uznemirujuća ispovest policajca iz službe za tajno praćenje

Policijski službenici iz Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) Ministarstva unutrašnjih poslova, Milan Dumanović i Mladen Trbović, podneli su krivičnu prijavu protiv visokih funkcionera MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. 

Dumanović i Trbović, koji su do nedavno radili u Odeljenju za opservaciju i dokumentovanje (neformalno: služba za tajno praćenje), u ekskluzivnoj izjavi za Teleprompter.rs opisuju kako je paralelna struktura u MUP-u realizovala dve kriminalne špijunske misije u stranoj državi.

Krivična prijava zavedena u Višem javnom tužilaštvu bez delovodnog broja

Krivična prijava podneta je Višem javnom tužilaštvu protiv Dejana Milenkovića Bagzija, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije (UKP).

U krivičnoj prijavi, do koje je došao Teleprompter.rs, navodi se da su osumnjičeni “u više navrata angažovali radnike OOD pod lažnim nalozima za obradu, bez otvorene operativne obrade i naloga suda”.

Dodaje se još da je službenicima OOD “naređeno vršenje tajne pratnje na teritoriji strane države”.

Trbović u krivičnoj prijavi zatim opisuje svoja zapažanja:

“Dana 11.7.2015. godine na direktom TV prenosu napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici učinilo mi se da sam video kolege iz OOD. Po dolasku na posao 13.7.2015. godine saznajem od kolege Milana Dumanovića da su bili na teritoriji BiH i kao osnovano sumnja da su izvršene određene zloupotrebe kao i da su prekršeni određeni zakoni.”

On dodaje da je iste kolege video na zajedničkom političkom skupu opozicije i vlasti koji je održan u Banja Luci sredinom maja meseca.

Teleprompter je stupio u kontakt sa Milanom Dumanovićem.

On otkriva da su policijski službenici iz tajne pratnje MUP-a u Bosnu i Hercegovinu poslati u okviru tajnog zadatka, navodeći da mu je rečeno da tamo ne sme nikome da govori da je pripadnik MUP-a Srbije.

– Na političke skupove u Banja Luci MUP Srbije tajno je poslao 49 policijskih službenika iz pet različitih službi. Tamo smo poslati bez službene legitimacije i službenog oružja. Rečeno nam je da smo civili, ali da moramo da vršimo tajni nadzor u stranoj državi. Nalogodavci su nam naglasili da ne smemo da otkrivamo ko smo i za koga radimo ukoliko nas neko uhapsi. Samo su nam rekli da ćemo u tom slučaju morati da odležimo u zatvoru i da će kasnije neko doći po nas, kaže Dumanović za Teleprompter.rs.

Prema njegovim rečima, problem je taj što MUP Srbije nikada ranije nije slao operativce na špijunske misije u strane države, niti je to u nadležnosti MUP-a. Drugo, niko od tih 49 policijskih službenika nije bio adekvatno obučen za taj posao.

– Dali su sam opremu za praćenje i snimanje. Ja sam bio kamerman sa lažnom novinarskom ekipom. Zadatak nam je bio da pratimo navodne sumnjive aktivnosti na političkom skupu u stranoj državi. Iskreno, svi smo se plašili za naše živote jer smo bili u špijunskoj misiji u drugoj državi kao civili. Nismo imali nikakvo oružje, niti smo mogli da računamo da zvaničnu pomoć naše države ukoliko dođe do nekog problema, opisuje Dumanović.

Na pitanje kako su uopšte prešli granicu, Dumanović kaže da im je naređeno da graničnoj policiji BiH daju lažni izgovor.

– MUP nam je obezbedio pet službenih automobila. Svaka grupa dobila je po 40 evra. Kada smo došli na granicu, pitali su nas kojim povodom ulazimo u BiH. Rekli smo im da idemo na neki seminar ili kurs. Svaka ekipa imala je drugačiji izgovor. S druge strane, u zvaničnim dokumentima MUP-a piše da smo bili u akcijama na teritoriji Srbije, u Loznici, Bajinoj Bašti i drugim mestima, objašnjava Dumanović.

On navodi da je bio na tajnom zadatku i u Potočarima kada je na Aleksandra Vučića izvršen napad. Dumanović okriva da je bio u masi kada je napad počeo, navodeći da je na tom mestu bio i pre nego što se znalo da će Vučić prošetati kroz ljude.

– Kada smo došli u Srebrenicu, naišli smo na šefa premijerovog obezbeđenja iz “Kobri”. On nije znao da smo mi došli, niti smo mi dobili zvanične instrukcije šta treba da radimo i po kom osnovu. Tada je poslato 17 službenika iz službe za tajno praćenja. Bio je iznenađen. Pitao nas je šta ćemo mi u Srebrenici. Rekli smo mu da smo došli po usmenom naređenju Ivana Ristića, šefa kabineta ministra Stefanovića. Moj zadatak je bio da stojim u masi i da tajno snimam. Goran Nešić mi je izdao to naređenje, navodi Dumanović.

Goran Nešić (levo) i Milan Dumanović (desno u plavoj košulji) u Potočarima u trenutku napada na premijera Vučića

On dodaje da su njegovi snimci bili neupotrebljivi zbog zastarele opreme.

– Ristić je kasnije došao do moje kancelarije da vidi šta sam snimio. Ušao je bahato u šortsu i papučama i rekao da snimci ništa ne vrede. Nikoga nije bilo briga to što smo svi mogli glave da izgubimo da je nešto krenulo po zlu, navodi on.

Na pitanje iz kojih razloga je MUP poslao službenike iz službe za tajno praćenje u civilu i bez zaštite na špijunsku misiju u stranu zemlju i ko je organizovao tu kriminalnu operaciju, Dumanović odgovara:

Dijana Hrkalović

– Nisam siguran, ali ne verujem da su premijer Vučić i njegovo obezbeđenje bili uopšte upućeni u to šta MUP radi. Te nelegalne misije organizovala je paralelna struktura u MUP-u koja je privatizovala policiju. Na čelu te grupe nalazi se Dijana Hrkalović i ostali koje smo naveli u krivičnoj prijavi. Sve se radi po usmenom naređenju, bez naloga suda i zvaničnih dokumenata. Nikada se ranije nije dogodilo da MUP šalje svoje ljude u špijunske misije u strane zemlje. Sada to postaje praksa. Mi nismo obučeni za takve operacije i život nam je bio ozbiljno ugrožen. Ta grupa ljudi sve ovo radi kako bi se dodvorila Vučića, u smislu – Vučić i Dodik dobro sarađuju, MUP Srbije je tu da pomogne ako neko pokuša taj odnos da poremeti, navodi Dumanović.

S druge strane, Mladen Trbović kaže za Teleprompter.rs da je o kriminalu koji je organizovao vrh MUP-a na teritoriji strane države obavestio Zaštitnika građana i premijera Vučića lično.

– Niko mi već mesecima ne odgovara. Naveo sam čak i da je bezbednost premijera takvim ponašanjem bila ugrožena. Niko me nije ni pozvao da pita kako je to bezbednost premijera bila ugrožena, a prećutao je i Zaštitnik građana, kaže Trbović za Teleprompter.rs.

On se pita kakve veze ima MUP Srbije sa političkim skupovima u BiH, navodeći da je došlo do ozbiljnog kršenja zakona, budući da su oni organ za održavanje javne bezbednosti u Srbiji, a ne u stranim državama.

– U policiji je stvorena paralelna struktura. Sve se radi po usmenim nalozima u privatne svrhe. Ponovo se prave paralelene službe za tajna praćenja pod direktnom komandom Dijane Hrkalović koje će ubuduće bez ometanja kršiti ljudska prava građana Srbije. Nedavno su smenili i premestili na niža radna mesta desetak stručnjaka iz službe za tajno praćenje i na njihova mesta doveli one iste ljude koji su bili učesnici u afere oko nelegalnog praćenja novinara, kaže Trbović.

Kada su Dijana Hrkalović i njeni nadređeni saznali da će Dumanović i Trbović podneti krivičnu prijavu, momentalno su prebačeni na niža radna mesta. Iz centrale MUP-a u Palati Srbija degradirani su na pozicije običnih policijskih službenika u Policijskoj upravi Pančevo.

Komentari

12 komentara na tekst: "KRIMINAL U IME DRŽAVE: Uznemirujuća ispovest policajca iz službe za tajno praćenje"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Miša

Ovo su teški amateri, koji ne poznaju obaveštajni operativni rad. Oni su zalutali na svoja radna mesta. Jadna li je država sa ovakvim operativcima.

misin

jadni ste vi operativci, pod hitno vas treba zatvoriti i lisiti slobode

misin

jadni stge vi operativci, pod hitno vas treba zatvoriti i lisiti svke slobode

bagzi

Jel ovo neka sprdnja?!?
“protiv Dejana Milenkovića Bagzija, načelnika Službe za specijalne istražne metode”
“Gorana Nešića, načelnika OOD”
Bagzi i Nešić, inače mafijaši, su načelinici u MUPu?! hahahaha
Kako neko uopšte i može da napiše ovakav članak!

MECKAR
Da umisljeni je umisljeni Streber imao malo u glavi ne bi isao tamo.Koliko je on metiljav i umisljen pa vise veruje Davutogluu i Bakiru nego Tata Tomi.Some nepismeni cim te Davutoglu u sali ponizio trebao si napustiti skup.A najpametnije da nisi ni isao.A kad si bio toliko opicen pa hteo… Dalje»
SMRDE RECI

Tacno,taj bi kukao ko ranjen da ovo nema veze sa njim.On odobrava i disanje i puls.Ako on odluci nece vise biti ni sumraka ,ni svitanja. Niceg.

Odvjetnik
Raspao se ovaj MUP skroz. Prvo, sa državom u koju su išli ovi nazovi policajci imamo Sporazum upravo o obavljanju ovih poslova radi kojih su išli, pa su se malo zaleteli podnosioci prijave u svojim krivično – pravnim mozgalicama. Drugo, ovim saopštavanjem oni zapravo “na drugi način” odaju službenu tajnu,… Dalje»
Лајави
Ако имамо споразум, како тврдиш ЗАШТО су онда ишли , без значки, са измишљањем разлога боравка, ЗАШТО им је предочено да ако се нешто деси наопако никако не говоре да су припадници МУП-а??? Знаш кад имаш споразум са неком државом за такве операције онда нема потребе да баш све кријеш… Dalje»
Mislim da nisi u pravu
Ko ima stolicu u UN Bosna ili Republika Spska? Da li je taj sporazum međudržavni ili međuopštinski? Da li je parlament obe države potpisnice ratifikovao sporazum? Šta kaže Ustav i Zakon o policiji, sprečavanje krivičnog dela ali gde, na kojoj teritoriji i kako? A gde je međunarodna pravna pomoć i… Dalje»
Odvjetnik

Ne, ne, samo ove iz Crne Gore tamo oklen su i dosli. Bice to, samo polako. Nece vise ministarstva biti privatna prćija.

SMRDE RECI
I se iure i de facto gosn odvjetnice u pravu ste.Samo. ,kada bi se napravila ta trijaza uz povratak nekompetentnih u rodna mesta Vi biste ostali potpuno sami. Dok god se sistem ne pravi od profesionalaca nego od poltrona ,nade nema..Ej srecu se u tudjini i umesto da se ignorisu… Dalje»
srecko

Ovo i jeste ozbiljna i zabrinavajuca informacija za normalan svet,posto mi nismo u toj grupi onda nemoj da se plasis,nas to ne dodiruje.Plus,ti si kandidat za predsedniika,:)

wpDiscuz