Kampanje

Kuburovićeva, Vujovićeva i Stanojevićeva ohrabruju žene da prijave nasilje

Objavljeno:

Zahvaljujući primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici veliki broj žena je osnažen da prijavi nasilje, izjavila je članica Predsedništva SNS Nela Kuburović koja je sa sugrađankama razgovarala o problemu nasilja u porodici. 

U razgovoru, održanom u voždovačkom centru “Šumice”, sugrađankama su se sinoć obratile i kandidati za odbornike u Skupštini grada Beograda sa liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” Irena Vujović i Vesna Stanojević.

Kuburovićeva je rekla da je problem nasilja u porodici nešto o čemu, kao društvo, ne volimo da pričamo ali i izrazila mišljenje da je u poslednje dve godine ta tema pokrenuta, te da konačno imamo prave rezultate po tom pitanju.

Podsetila je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počeo da se primenjuje prvog juna 2017. godine.

“Nakon sedam meseci od primene tog zakona mislim da možemo da budemo ponosni na ono što smo uspeli da ostvarimo”, naglasila je Kuburović.

Kako je istakla, najvažnije je to što je veliki broj žena osnažen da prijavi nasilje i što su pronađeni pravi mehanizmi da se pruži podrška žrtvama nasilja.

“Imamo dobru multisektorsku saradnju između policije, sudova i Centara za socijalni rad i svih organa na nivou lokalne samouprave”, dodala je ona.

Vujović, koja je i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, kaže da su vrata Saveta otvorena svim ženama, bile one žrtve nasilja ili ne.

Kroz Savet za rodnu ravnopravnost zaposlenje je dobilo i nekoliko žena iz Sigurne kuće, dodala je ona.

“Moram istaći da je Vlada Srbije po prvi put usvojila Strategiju o rodnoj ravnopravnosti za period od 2016. do 2020. godine po kojoj svi radimo. Ono što je nama važno jeste da imamo podršku predsednika Srbije Aleksandara Vučića koji je mnogim ženama dozvolio da kažu svoje mišljenje, da pokažu sposobnost i marljiivi rad. Upravo zahvaljujući tome mnoge od nas smo sada na mestima na kojima možemo da pomažemo ljudima”, naglasila je Vujović.

Koordinatorka Sigurnih kuća u Beogradu Vesna Stanojević je rekla da je nasilje sada neuporedivo vidljivije zato što se o njemu neuporedivo više govori i piše.

“Mogu to da povežem i sa dolaskom Srpske napredne stranke na vlast. Mi smo stvorili priču gde svi radimo na tome da se nasilje smanji, posebno kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Često me pitaju da li su Sigurne kuće zaista sigurne, a ja odgovorim da jesu”, istakla je ona.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić koji je istakao da SNS radi na edukaciji i ekonomskom osnaživanju žena.

Tanjug

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom *