Teleprompter.rs

“Medijametar” analiza: Najviše negativnih tekstova o Vučiću, negativna opsesija

U štampanim medijima u Srbiji nastavlja se trend da broj negativnih tekstova o premijeru Aleksandru Vučiću premašuje broj pozitivnih, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem izdanju „Medijametra”.

Od članova Vlade najviše negativnih tekstova je napisano o Aleksandru Vučiću, a i u poslednjem kvartalu 2016. nastavlja se trend da broj negativnih tekstova o premijeru premašuje broj pozitivnih, pokazuje istraživanje koje će sutra u Beogradu biti predstavljeno javnosti.

Zabeležen je i veći procenat negativnih tekstova o vladajućim strankama, kao i to da je većina uredničkih kolumni/komentara vrednosno konotirana, navodi se u saopštenju Instituta za javnu politiku i Medijskog arhiva Ebart koji su sproveli istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo poslednji kvartal prošle godine, a u ovom broju obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, navodi se u saopštenju.

U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat, saopštili su organizatori.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 2.251 teksta sa naslovnica dnevnih novina. Takođe će biti predstavljeni i zbirni rezultati za celu 2016. godinu na osnovu obrađenih 8.293 teksta.

Prema rezultatima istraživanja, najzastupljenija tema bila je politika. Četvrtina svih tekstova na naslovnicama u celoj 2016. godini odnosi se na politiku.

Od pojedinačnih aktera, najveći broj tekstova na naslovnicama u 2016. imao je Aleksandar Vučić (2747), slede Ivica Dačić (940) i Tomislav Nikolić (958).

Od opozicionih lidera u 2016. godini najviše su bili zastupljeni Vojislav Šešelj (567) i Boris Tadić (492). Najveći broj negativnih tekstova imao je Bojan Pajtić (128).

Kod kolektivnih aktera (političke partije) zabeležen je veći procenat negativnih tekstova o vladajućim strankama (5.7% od ukupnog broja tekstova) u poređenju sa opozicionim strankama (4.93%).

Od pojedinačnih tema u periodu oktobar – decembar 2016. godine, najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji (34.02%), a najzastupljeniji strani akter je ponovo Vladimir Putin (232 teksta).

O Rusiji je napisano gotovo dvostruko više tekstova nego o EU, a 40.35% od svih tekstova o EU ima negativnu konotaciju.

Od analitičara na naslovnim stranama najzastupljeniji je kritičar evropskih integracija – Branko Radun.

I dalje se izrazito negativno izveštava o regionalnim odnosima, javnost se stalno podseća na sukobe i nerešena pitanja. Čak 59.35% svih tekstova o regionu je negativno konotirano.

Zabeležen je potpuno različit pristup medija temi Izbora u Crnoj Gori i pokušaju državnog udara: izrazito negativan odnos prema Vladi CG i simpatije prema uhapšenima beleži se u listovima Informer, Večernje Novosti, Alo!, Kurir i Blic. Listovi Danas i Politika nisu iskazivali stavove redakcije.

Prema zaključcima istraživanja, većina tekstova je nebalansirana – tekst je zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta.

Balans je prisutan u samo 22,8% svih tekstova u 2016. godini.

Autori istraživanja utvrdili su da najveći procenat nebalansiranih tekstova imaju listovi Informer (95.49%) i Kurir (92.34%).

Takođe, ustanovljeno je da većina uredničkih kolumni/komentara je vrednosno konotirano. Kod lista Danas zabeležena je najveća razlika u odnosu na prethodnu godinu – čak 64.10% (25 od 39) uredničkih kolumni/komentara ima negativni vrednosni kontekst u ovom listu.

Kada su pitanju nedeljnici istraživanje je pokazalo da su u kontinuitetu antivladini, s izuzetkom nedeljnika Pečat koji je kritičan samo prema evropskoj politici vlasti.

Dominantna karakteristika kritičkog diskursa je negativna opsesija premijerom Aleksandrom Vučićem.

Odlika svih nedeljnika je sadržinska i retorička isključivost i ubedljiva dominacija polemike nad dijalogom, pokazuju zaključeno je u istraživanju.

Na konferenciji za novinare će učestvovati urednik izdanja Medijskog arhiva Ebart Velimir Ćurguz Kazimir, docent na Univerzitetu u Beogradu i metodolog istraživanja Isidora Jarić, medijska analitičarka Danica Laban i politički analitičar, autor diskurzivne analize, Dejan Vuk Stanković.

Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart početkom 2015. godine pokrenuo je naučno istraživački projekat Medijametar koji analizama vrednosnih stavova i analizama diskursa prati štampane medije u Srbiji.

Namenjen je unapređenju profesionalnih i etičkih standarda medijskog izveštavanja i analiza.

Tanjug