Teleprompter.rs

Merkelova Vučiću: Reforme idu unapred, Vlada postigla velike uspehe

vucic merkel
Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je na konferenciji za novinare rekla da su Srbija i Nemačka prijateljske zemlje i podsetila da 400.000 Srba živi u Nemačkoj i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije.

Navela je da reformski proces u Srbiji ide unapred i da se ispunjavaju standardi EU. Dokaz za tu su i poglavlja koja su otvorena u februaru.

– Želimo da se saradnja i dalje razvija i zato je važno što je premijer Aleksandar Vučić sproveo značajne reforme u prethodnih nekoliko godina. Imamo i veliki napor u tome kako bi stvorio bolju atmsferu za međunarodne investicije i tako je ispunio sve uslove za pregovore – rekla je Merkel i istakla da se ispunjavaju standardi koje EU očekuje od Srbije.

Istakla je da je to veliki uspeh i poručila Vučiću da takođe nastavi reforme po pitanju pravne države.

– To je središnja tema naših razgovora, govorimo o građanskom društvu koje je izuzetno aktivno i podrška Vladi Srbije. Moramo da imamo i slobodu medija i javnog govora, to je takođe važno u ovom kontekstu – rekla je Angela Merkel.

Objasnila je da se o reformama ne govori kao o nečemo na šta Brisel ili EU prisiljavaju zemlje, već da je to u interesu privrednog razvoja Srbije koja na taj način ostvaruje uspeh.

– I državna preduzeća su napredovala, vidimo da je Srbija na pravom putu – rekla je nemačka kancelarka.

Takođe je navela da je Srbija deo regiona gde se iz dana u dan mora boriti za stabilnost i dodala da je Vučić uvek govorio da razvoj u regionu mora biti miran.

Angela Merkel je u tom kontekstu pohvalila i odnose Beograda i Prištine.

– Istorija je nešto što traje, a odnosi sa Kosovom su ipak bolji, bez obzira na sve – rekla je Merkel.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i zahvalio je Merkelovoj što je uvek imala razumevanja za Srbiju.

– Situacija jeste turbulenta, ali se mir može očuvati. Mi Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za ceo region. Na dobrom smo putu što se tiče ekonomije. Imamo još mnogo toga da uradimo u Srbiji, posebno oko vladavine prave i efikasnosti pravosudnog sistema – rekao je Vučić. On je istakao da su u prethodnom periodu vođeni teški pregovori sa BiH i Prištinom.

– Često smo teške stvari sprovodili u delo i mislim da smo zaslužili poštovanje i najjače zemlje u EU. Zadovoljni smo kako Nemačka tretira Srbe koji ovde rade, želimo da pokažemo kakav je naš odnos prema onim Nemcima koji su živeli ovde i koji sada žive – rekao je Vučić i naveo da mu je drago što Merkelova prepoznaje trud Srbije kada je reč o migrantima.

– Zahvalan sam Merkelovoj na pomoći oko tog problema. Želimo da pokažemo humano lice kada je reč o migrantskoj krizi – rekao je premijer i zahvalio se na vremenu koje je nemačka kancelarka izdvojila za njega i Srbiju, budući da je glavni sastanak, kako je naveo, Merkelove i Trampa.

RTS