Istraživanja

MOGU PREKO 50%: Raste popularnost naprednjaka u prestonici

Objavljeno:

Popularnost Srpske napredne stranke od početka predizborne kampanje kontinuirano raste. Stručnjaci predviđaju da bi rejting SNS-a do održavanja izbora 4. marta mogao da dostigne i cifru od 50 odsto. 

Stručnjaci smatraju da izborna lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!” na martovskim izborima može sama da osvoji i 50 odsto glasova. Istraživanja javnog mnenja naprednjacima trenutno daju oko 40 odsto podrške, ali primetan je trend rasta popularnosti vladajuće koalicije u prestonici.

Takva tendencija, prema rečima stručnjaka, može se lako nastaviti u narednim danima i nedeljama s obzirom na činjenicu da nas čeka snažna i kratka kampanja, a da opozicija još nema jasan plan i program za Beograd.

Komentarišući ovakav start kampanje, Vladimir Pejić, direktor agencije ‘Faktor plus’, smatra da su naprednjaci sasvim blizu natpolovične podrške birača.

– SNS je definitivno blizu magične granice od 50 odsto glasova, ali to je uvek jako teško dostići… Mislim da Vučićevo ime u nazivu liste nosi najveću težinu, a videćemo i kakvo će biti ponašanje aktivista na terenu. Pitanje pobednika izbora nije više uopšte sporno, samo je pitanje sa kolikom će razlikom naprednjaci pobediti i hoće li sami moći da formiraju vlast – kaže Pejić.

S druge strane, sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje da su naprednjaci izbornom strategijom i nestranačkom listom nadigrali svoje konkurente.

– Takvom strategijom želeli su da dodaju jedan novi kvalitet i poruče građanima da imaju podršku i uglednih pojedinaca. Tim ljudima je faktički nemoguće naći zamerku, a time je SNS pokazao i da su ciljevi njihove politike nadstranački, odnosno u interesu građana. Naprednjacima se do sada zameralo što se oslanjaju na glasove niskoobrazovanih glasača, a sada se pokazuje da imaju i najveću podršku u delu takozvane ‘građanske elite’ – ističe Vuletić.

Medijski stručnjak Nebojša Krstić ističe da je Radojičićeva biografija besprekorna, što nesumnjivo ”žulja” opoziciju.

– Profesor Radojičić je izvanredan lekar i čovek kome nema zamerki. Kao takav, on na prvom mestu Vučićeve liste izvrstan je i politički i marketinški potez. Opozicija je nametala priču da je Vučićeva stranka društvo neobrazovanih, primitivnih i bezubih. Sada, kad je on na listi okupio ugledne i vrhunski obrazovane, opoziciji će ostati jedino da broji zube umesto glasova – napominje Krstić.

Pročitaj i ove teme

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom *