Nikolić u Predsedništvu sa osuđenim ratnim zločincem, svetski mediji bruje

nikolic-krajisnik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas s ratnim predsednikom Skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom u Predsedništvu Srbije. 

Krajišnik je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godian zatvora zbog ratnih zločina, a nalazi se trenutno na privremenoj slobodi od 2013. godine nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne.

Iz Predsedništva je medijima povodom sastanka samo prosleđeno saopštenje.

U saopštenju se navodi da su Nikolić i Krajišnik razgovarali o položaju i zaštiti ljudskih prava srpskog naroda u regionu.

Svetske agencije javljaju da se predsednik Srbije sastao sa “osuđenim bosansko-srpskim ratnim zločincem” s kim je razgovarao o zaštiti prava Srba koji žive u regionu Balkana.

– Sastanak srpskog predsednika Tomislava Nikolića i ratnog vođe bosanskih Srba Momčila Krajišnika u sredu odražava sadašnje ponovno jačanje nacionalističkih stavova koji su doveli do ratova devedesetih, u kojima je bilo više od 100.000 žrtava – piše agencija AP.

Agencije podsećaju da je Krajišnik proveo 13 i po godina u zatvoru pošto je u Haškom tribunalu za ratne zločine osuđen za progon i prisilno proterivanja nesrba tokom bosanskog rata 1992-1995. godine. Navode da je oslobođen 2013. pošto je u skladu sa propisima Haškog tribunala odslužio dve trećine kazne od 20 godina zatvora.

Agencija Frans pres piše da je srpski predsednik primio Momčila Krajičnika, Srbina iz Bosne koga je međunarodni sud osudio za ratne zločine tokom sukoba od 1992-1995. godine i koji je bivši saradnik lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Cilj sastanka, navodi Frans pres saopštenje iz predsedništva Srbije, bio je “zaštita prava srpskog naroda u zemljama u regionu” i “promovisanje kulturnih veza srpskog naroda u bivšoj Jugoslaviji”.

Frans pres navodi da je Krajišnik bio desna ruka političkog vođe bosanskih Srba tokom rata Radovana Karadžića, koga je Haški sud osudio na 40 godina zatvora 2016. za njegovu ulogu u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine kada su srpske snage ubile 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Francuska agencija takođe navodi da je Tomislav Nikolić, bivši saradnik srpskog ultranacionaliste Vojislava Šešelja, i da sada pripada vladajućoj partiji desnog centra.

Agencija dodaje i da je Nikolić pobornik jačanja veza sa Rusijom i da je juče u Banjaluci učestvovao na proslavi 25. godišnjice Republike Srpske, sprskog entiteta u BiH.

Beta / Tanjug

 

Komentari

5 komentara na tekst: "Nikolić u Predsedništvu sa osuđenim ratnim zločincem, svetski mediji bruje"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Civil

Ovaj izgleda namerno radi protiv Srbije i srpskog naroda! Nemoguce da je neko toliko glupav da jedan pametan potez ne moze da napravi pet godina???

Hana
To nimalo ne cudi obzirom da drzavom upravljaju radikali koji su bili aktivni ucesnici ratova 90-tih.Usta su im puna reci pomirenja i stabiliteta u regionu,a zapravo guraju Srbiju u novi rat.Nadam se da ce Srbi u aprilu 2x razmisliti pre nego sto opet biraju radikale,pa svejedno kako oni sada sebe… Dalje»
nik

Znaci,pocela je Vuckova kampanja,udri i po tati nije on sveta krava

Dejan

Ako je kampanja onda je svima! Je li Toma toliko glup pa se sastaje sa ratnim zločincem?

Lančužanin

Pa jel nije ovaj vojvoda od gibanice u Antinu onomad streljao neke babe?

wpDiscuz