Teleprompter.rs

ODAVAO SLUŽBENE TAJNE ŠARIĆU: Saradnik narko mafije Branko Lazarević tajno vraćen u MUP!

ODAVAO SLUŽBENE TAJNE ŠARIĆU: Saradnik narko mafije Branko Lazarević tajno vraćen u MUP!

Branko Lazarević, optuženi za odavanje službenih tajni narko bosu Darku Šariću, tajno je vraćen u Ministarstvo unutrašnjih poslova, ekskluzivno otkriva Teleprompter.rs. 

Otkako je sekretarka UKP-a Dijana Hrkalović naredila novogodišnje hapšenje operativaca službe za tajno praćenje Mladena Trbovića i Milana Dumanovića zbog toga što su navodno počinili krivično delo “odavanje službe tajne” kada su progovorili o tajnoj špijunskoj akciji MUP-a Srbije u Potočarima, pokrenuta je diskusija u javnosti oko toga da li su optužbe koje se Trboviću i Dumanoviću stavljaju na teret zaista osnovane ili je reč o klasičnom zastrašivanju.

Na slučaju Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta ministra Ivice Dačića, shvatamo da se pošteni policajci stavljaju u zatvor, dok dokazani kriminalci i saradnici narko bosova i dalje rade u policiji.

Kako Teleprompter.rs ekskluzivno saznaje, Lazarević je posle povratka iz Grčke, gde je bio otpravnik poslova u srpskoj ambasadi, tajno ponovo zaposlen u MUP.

– Branko Lazarević sada opet radi u MUP-u. Redovno dolazi na posao. Trenutno je zaposlen u Sektoru za vanredne situacije. Direktno je podređen Predragu Mariću, načelniku Sektora za vanredne situacije. On radi na poslovima koordinatora. Mislim da je čak i ovlašćeno službeno lice sa službenom legitimacijom i službenim oružjem – kaže za Teleprompter.rs jedan od Lazarevićevih kolega.

On još dodaje da Lazarević na posao dolazi “mercedesom”.

– Odakle Lazareviću “mercedes”? Ja dugo radim u MUP-u i do sada nisam uspeo dovoljno para od plate da skupim da bih kupio “mercedes” – dodaje izvor Telepromptera.

Lazarević je u MUP došao 2008. godine. Lično ga je doveo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačića.

Lazarevićeve kolege iz toga perioda opisuju ga kao vrlo neprijanu i neraspoloženu osobu.

– On je sada vrlo raspoložen i šali se sa svima. Zašto je toliko raspoložen i opušten kada se protiv njega vodi postupak za odavanje službenih tajni Darku Šariću. Inače, on je, dok je bio šef Dačićevog kabineta, praktično obavljao funkciju ministra. Za sve se pitao i imao je neverovatnu moć – kaže Lazarevićevih kolega.

Lazarević nikada zvanično nije otišao iz MUP-a. Njega je Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Ivicom Dačićem samo “pozajmilo”, budući da mu je MUP pre odlaska u Atinu izdao Rešenje o mirovanju prava i obaveza koje je potpisao Ivica Dačić.

“Imenovani ima pravo da se u roku od 15 dana nakon prestanka rada vrati u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije na isto ili drugo radno mesto koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme određene vrste zanimanja, znanja i sposobnosti.”

ODAVAO SLUŽBENE TAJNE ŠARIĆU: Saradnik narko mafije Branko Lazarević tajno vraćen u MUP!

Kako stvati stoje, Lazarivićeve posebne vrste znanja i sposobnosti su odavanje službenih tajni narko dilerima i njihovim saradnicima.

Poseban tretman u ambasadi u Atini

Privremeni odlazak Branka Lazarevića u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je sada ministar njegov bivši šef, bio je očigledan pokušaj da se stagnira istraga i suđenje povodom navoda da je odavao službene tajno narko bosovima.

Kako Teleprompter.rs saznaje, Lazarević je u Atini imao poseban tretman kakav nije dostupan drugim ambasadorima.

– Lazarević je u Atinu imao službeni automobil MUP-a i službenog vozača takođe iz MUP-a – otkriva izvor Telepromptera.

Na optuženičkoj klupi zbog odavanja službenih tajni narko bosu Darku Šariću

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Lazarević je 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe optuženog narko dilera Darka Šarića u više navrata odavao “naročito poverljive podatke” koji predstavljaju službenu tajnu o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku, koji je bio u toku.

Na ročištu koje je održao krajem decembra 2016. godine, predstavljene su naredbe za prisluškivanje i praćenje Šarićevih saradnika Rodoljuba Radulovića i Radovana Štrpca kojima je, prema navodima optužnice, Lazarević dostavljao poverljive informacije iz policijske istrage.

Odbrana optuženih je insisitirala da se radi o nezakonitom prisluškivanju čiji sadržaj ne može biti upotrebljena kao dokaz i zatražili od suda da se sadržaj tih razgovora ne preslušava na sudu.

Advokati optuženih smatraju i da se tonski zapisi ne mogu upotrebljavati kao dokaz, jer na mnogim naredbama o prisluškivanju nema pečata suda, a ukazali su i na mogućnost političke pozadine u procesu.

Pravni zastupnik Lazarevića, advokat Veran Zečera, rekao je i da je nezakonito prisluškivan i jedan od Radulovićevih telefonskih brojeva “koje je koristio za razgovore s članovima porodice, prijateljima, pa i Ivicom Dačićem”.

Tajni snimak Lazarevića sa narko bosom Radulovićem 29. novembra 2008. godine u restorani “Zodijak”. Lazarević je pokazivao Raduloviću nešto na svom mobilnom telefonu. 

Prema njegovim rečima, razlog za to je bio da se utvrdi komunikacija između Radulovića i Dačića, koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao i da je istražni sudija, na osnovu “gole tvrdnje” policije, doneo tu odluku i da je ona nezakonito trajala 12 meseci.

Zamenik tužioca Saša Ivanić ostao je pri tvrdnji da su dokazi zakonito izvedeni.

Odbrana optuženih tvrdi i da je Ivanić 28. aprila 2008. godine od policije dobio transkripte prisluškivanih razovora i da je, po zakonu, bio u obavezi da se za šest meseci ili najkasnije do aprila 2009. izjasni da li ima ili nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Ivanić je odbacio taj stav odbrane navodeći da bi bio u obavezi to da uradi da je dobio kompletan a ne samo deo dokaznog materijala.

– Za odluku je potrebno da bude dobijena kompletan materijal – rekao je Ivanić, čemu su se usprotivili i advokati ostalih optuženih, dok je Zečar naveo da je postupak protiv Lazarevića pokrenut 18. ili 19. februara 2014. godine.

Sudsko veće odlučilo je da se proces nastavi 30. januara ove godine kada će biti poznata odluka i o zahtevu odbrane da se na ročištu ne preslušavaju transkripti prisluškivanih razgovora.

Suđenje je počelo 5. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu, iz šestog pokušaja.