ODAVAO SLUŽBENE TAJNE ŠARIĆU: Saradnik narko mafije Branko Lazarević tajno vraćen u MUP!

Branko Lazarević, optuženi za odavanje službenih tajni narko bosu Darku Šariću, tajno je vraćen u Ministarstvo unutrašnjih poslova, ekskluzivno otkriva Teleprompter.rs. 

Otkako je sekretarka UKP-a Dijana Hrkalović naredila novogodišnje hapšenje operativaca službe za tajno praćenje Mladena Trbovića i Milana Dumanovića zbog toga što su navodno počinili krivično delo “odavanje službe tajne” kada su progovorili o tajnoj špijunskoj akciji MUP-a Srbije u Potočarima, pokrenuta je diskusija u javnosti oko toga da li su optužbe koje se Trboviću i Dumanoviću stavljaju na teret zaista osnovane ili je reč o klasičnom zastrašivanju.

Na slučaju Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta ministra Ivice Dačića, shvatamo da se pošteni policajci stavljaju u zatvor, dok dokazani kriminalci i saradnici narko bosova i dalje rade u policiji.

Kako Teleprompter.rs ekskluzivno saznaje, Lazarević je posle povratka iz Grčke, gde je bio otpravnik poslova u srpskoj ambasadi, tajno ponovo zaposlen u MUP.

– Branko Lazarević sada opet radi u MUP-u. Redovno dolazi na posao. Trenutno je zaposlen u Sektoru za vanredne situacije. Direktno je podređen Predragu Mariću, načelniku Sektora za vanredne situacije. On radi na poslovima koordinatora. Mislim da je čak i ovlašćeno službeno lice sa službenom legitimacijom i službenim oružjem – kaže za Teleprompter.rs jedan od Lazarevićevih kolega.

On još dodaje da Lazarević na posao dolazi “mercedesom”.

– Odakle Lazareviću “mercedes”? Ja dugo radim u MUP-u i do sada nisam uspeo dovoljno para od plate da skupim da bih kupio “mercedes” – dodaje izvor Telepromptera.

Lazarević je u MUP došao 2008. godine. Lično ga je doveo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačića.

Lazarevićeve kolege iz toga perioda opisuju ga kao vrlo neprijanu i neraspoloženu osobu.

– On je sada vrlo raspoložen i šali se sa svima. Zašto je toliko raspoložen i opušten kada se protiv njega vodi postupak za odavanje službenih tajni Darku Šariću. Inače, on je, dok je bio šef Dačićevog kabineta, praktično obavljao funkciju ministra. Za sve se pitao i imao je neverovatnu moć – kaže Lazarevićevih kolega.

Lazarević nikada zvanično nije otišao iz MUP-a. Njega je Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa Ivicom Dačićem samo “pozajmilo”, budući da mu je MUP pre odlaska u Atinu izdao Rešenje o mirovanju prava i obaveza koje je potpisao Ivica Dačić.

“Imenovani ima pravo da se u roku od 15 dana nakon prestanka rada vrati u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije na isto ili drugo radno mesto koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme određene vrste zanimanja, znanja i sposobnosti.”

Kako stvati stoje, Lazarivićeve posebne vrste znanja i sposobnosti su odavanje službenih tajni narko dilerima i njihovim saradnicima.

Poseban tretman u ambasadi u Atini

Privremeni odlazak Branka Lazarevića u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je sada ministar njegov bivši šef, bio je očigledan pokušaj da se stagnira istraga i suđenje povodom navoda da je odavao službene tajno narko bosovima.

Kako Teleprompter.rs saznaje, Lazarević je u Atini imao poseban tretman kakav nije dostupan drugim ambasadorima.

– Lazarević je u Atinu imao službeni automobil MUP-a i službenog vozača takođe iz MUP-a – otkriva izvor Telepromptera.

Na optuženičkoj klupi zbog odavanja službenih tajni narko bosu Darku Šariću

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Lazarević je 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe optuženog narko dilera Darka Šarića u više navrata odavao “naročito poverljive podatke” koji predstavljaju službenu tajnu o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku, koji je bio u toku.

Na ročištu koje je održao krajem decembra 2016. godine, predstavljene su naredbe za prisluškivanje i praćenje Šarićevih saradnika Rodoljuba Radulovića i Radovana Štrpca kojima je, prema navodima optužnice, Lazarević dostavljao poverljive informacije iz policijske istrage.

Odbrana optuženih je insisitirala da se radi o nezakonitom prisluškivanju čiji sadržaj ne može biti upotrebljena kao dokaz i zatražili od suda da se sadržaj tih razgovora ne preslušava na sudu.

Advokati optuženih smatraju i da se tonski zapisi ne mogu upotrebljavati kao dokaz, jer na mnogim naredbama o prisluškivanju nema pečata suda, a ukazali su i na mogućnost političke pozadine u procesu.

Pravni zastupnik Lazarevića, advokat Veran Zečera, rekao je i da je nezakonito prisluškivan i jedan od Radulovićevih telefonskih brojeva “koje je koristio za razgovore s članovima porodice, prijateljima, pa i Ivicom Dačićem”.

Tajni snimak Lazarevića sa narko bosom Radulovićem 29. novembra 2008. godine u restorani “Zodijak”. Lazarević je pokazivao Raduloviću nešto na svom mobilnom telefonu. 

Prema njegovim rečima, razlog za to je bio da se utvrdi komunikacija između Radulovića i Dačića, koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao i da je istražni sudija, na osnovu “gole tvrdnje” policije, doneo tu odluku i da je ona nezakonito trajala 12 meseci.

Zamenik tužioca Saša Ivanić ostao je pri tvrdnji da su dokazi zakonito izvedeni.

Odbrana optuženih tvrdi i da je Ivanić 28. aprila 2008. godine od policije dobio transkripte prisluškivanih razovora i da je, po zakonu, bio u obavezi da se za šest meseci ili najkasnije do aprila 2009. izjasni da li ima ili nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Ivanić je odbacio taj stav odbrane navodeći da bi bio u obavezi to da uradi da je dobio kompletan a ne samo deo dokaznog materijala.

– Za odluku je potrebno da bude dobijena kompletan materijal – rekao je Ivanić, čemu su se usprotivili i advokati ostalih optuženih, dok je Zečar naveo da je postupak protiv Lazarevića pokrenut 18. ili 19. februara 2014. godine.

Sudsko veće odlučilo je da se proces nastavi 30. januara ove godine kada će biti poznata odluka i o zahtevu odbrane da se na ročištu ne preslušavaju transkripti prisluškivanih razgovora.

Suđenje je počelo 5. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu, iz šestog pokušaja.

Komentari

34 komentara na tekst: "ODAVAO SLUŽBENE TAJNE ŠARIĆU: Saradnik narko mafije Branko Lazarević tajno vraćen u MUP!"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Dzordz
Zebi sindikalcu strasni , napisa ga posteno nema sta , skolovan si policajac -oficir uprave Policije nekad bilo institucija u instituciji , stub sluzbe na svim nivoima..Skolovan jesi , medjutim dok sam licno kao i mnoge moje kolege kojima se ponosim prasinario po terenima braneci zemlju…Ti si se bavio svojim… Dalje»
Gloria

Od ove cetvorke, sigurna sam da je Saric najmoralniji !

Zona sumraka

Ne budite toliko sigurni

Zona sumraka
A šta je tajna kad i u rešenju piše da mu miruju prava i obaveze dok je na radu u inostranstvu. Nema tu tajne. Nije njegov život počeo 2008 od MuP-a da bi se davale paušalne ocene. Ne trebate od Žebeljana uzimati informacije. Ipak je to čovek koji je postavljao… Dalje»
Lena
Nismo deca gospodine…sve je jasno….ja samo zelim da kazem je ocigledno bacanje prasine u oci. Kada se neko nalazi na visokoj poziciji kao sto je bio Lazarevic, onda mora da vodi racuna sa kim ima kontak i u privatnom zivot a kamoli da mu lice iz kriminogene sredine dolazi u… Dalje»
Zona sumraka
Tako je g-djo/djice Leno, imaju službe koje treba da vode računa ko i kako dolazi u službene prostorije. Da vas podsetimo, Radulović je dolazio kod Dačića kao porodičnog prijatelja. To je i sam Dačić izjavio nekoliko puta. Zašto niko ukazao nije da je iz kriminogene sredine? Bio je predsednik teniskog… Dalje»
Lena
Ne mogu znati jer mi optuzni akt nije dostupan ali svoje tvrdnje temeljim na cinjenicama koje su bile ocigledne kada je u javnost dospela istina o bliskim kontaktima Lazarevica sa ljudima iz kriminogenih strukturama. Njega nisu uhapsili na nacin kao sto je to ucinjeno sa dvojicom postenih policajaca. Na sceni… Dalje»
Zona sumraka
Sasvim je jasno da niste upućeni u optužni akt. Recite mi gde je istina o kontaktima Lazarevići sa licima iz kriminogene sredine? Ako mislite na Radulovica to je jedno lice. Podsećam Vas da je utvrdjeno da je on dolazio i bio porodicni prijatelj sa Dačićem. Kada su se skoro svi… Dalje»
Lena
Da, to je tako ako posmatramo stvari po povrsini jer stvarni kontakti i sprege Lazarevica i drugih na visokim pozicijama su tesko dokazive jer su takvi odnosi (grupe) hermeticki zatvoreni. Naravno, niko ne moze odgovarati i biti osudjen zbog necijih sumnji, pogovaranja ili traca, ali nazalost svi smo svesni da… Dalje»
Zona sumraka

….ili im se upropasti život…..Slažem se

evgenije
Ako se vrh države ovako ponaša, zašto onda moramo mi građani da se ponašamo i vladamo u skladu sa zakonom. Ajde da onda i svi mi ostali lažemo, krademo, muvamo, pljačkamo, otimamo,… Hoćemo i mi da malo živimo, da imamo para da uveče izađemo u neki fensi restoran i popijemo… Dalje»
major

Morash druze da promenish biznis plan, uvuci se u dupe nekom politickom lideru ili na brod pa za Venecuelu ima jeftine robe mozda i preteknesh ako znash shpanski i da plutash nekom jedrilicom po polutaru do Kanara. Bog da te vidi bice kesha ko salate.

Lazar
Ovaj sucaj se vodi vesto politicki i pravno ka zastarevanju po svim osnovama i ima samo jos dve godine do tog datuma. ako se vratio Cane, karic tako su se mnogi izvukli . lazarevic ide tokom ove godine u ambasadore i bira drzavu gde ce provesti ostatak karijere kao najvisi… Dalje»
Zona sumraka
Slučaj ne vodi zastarevanju, potpuno ste neinformisani. Da ima pravde, slučaja ne bi bilo jer nema niti jednog dokaza za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Jedino ste u pravu da je politički. Da nije Dačića u predmetu nikad ne bi bilo ni slučaja. Ali Dačić nje ni izjavu… Dalje»
gorki
bas iz tog razloga treba razmisliti kog birati za predsednika ,nista se nece promeniti ako ostane po starom niti sa jeremicem to je uigrana ekipa ,nazalost zasad je jankovic jedini kandidat za predsednika koji ako bude izabran nece biti u obavezi da uhlebljuje niti snsovce niti spsovce niti ostale politicke… Dalje»
Zona sumraka
U pravu ste, mora da se stane na kraj “burazerskoj” politici. Jedino je problem što gospodina Jankovića van Beograda niko ne zna i što nema partijsku mašineriju iza sebe. Biće jako tesko, gotovo nemoguće da bilo šta uradi ako kompletna opozicija (pitanje je ko je iskrena opozicija) ne stane iza… Dalje»
Major

A što PAPAJA dokumentaciju iz sablje drži u šljiviku nikom ništa važno je da prepričava šta je Duća šatro rekao Bagziju i Djuri Mutavom!

DRagan

Suđenje počelo 5. novembra i do danas ništa. Suđenje po tižbi slinavog počelo 29. novembra i presuda već doneta!?
Na pitanje odakle mu pare za Mercedes, odgovor je: U Atini je preprodavao gorivo, kao uostalom skoro svi tamo zaposleni.

Zona sumraka

Stvarno tako mislite? Preprodavalo se gorivo? Kako? Šta znate vi o tome? Kako se vrši taj proces preprodaje goriva. I zaradio se Mercedes? Nemojte se informisati iz tabloida

Major

I Bane nešto pametno da uradi i ja bi odrukao Darku on je SVETA PARASKEVA za PAPAJU I DRÙZINU!

KOMPAS

Sta je ovde nejasno?

srecko

Saric za ove ostale,beba:-)

Lena

Pa ovo je zona sumraka! O neka se nebo otvori i spasi nas! Ovim policajcima sto imaju cist dosije odredjen pritvor a Lazarevic cascen da radi u ambasadi Grcke?!? Na koji greben se nasukala nasa zemlja….

Zona sumraka
A šta je to uradio Lazarević? Gde je pretpostavka nevinosti? Ili je n unapred osuđen na osnovu pisanja tabloida? Čime je to počašćen? Ni on nije imao nikakve dosije pre 2008. Upravo su mu ga napravili prljavi policajci. Naravno da ni ova dvojica policajaca nisu trebala da zaglave u pritvoru… Dalje»
Lena
U pravu ste za pretpostavku nevinosti ali znate i sami za kriminal u “svilenim” rukavicama. Tesko ga je dokazati ali visoki funkcioner Mup-a ne sme ni na koji nacin biti blizak kriminalnim strukturama. Ako jeste a nista se na vreme nije preduzelo, onda je to pokazatelj da su nam sluzbe… Dalje»
Zona sumraka
Naravno da znam. Jel vi stvarno mislite da neko ko je, kako vi kažete blizak kriminalnim strukturama, toliko naivan da sedi sa kriminalnim strukturama na javnim mestima, posećenim, odaje im tajne da su na merama, a priča sa njima preko službenog telefona i kao naknadu za navodno odavanje tih tajni… Dalje»
Lena
Nije reagovano odmah jer odredjenim strukturama to nije bio interes a zasto? Za to postoji mnogo motiva, ali kada se pocela “zahuhtavati” situacija u vezi sa Lazarevicem, slozicete se da on nije bas “pusten” niz vodu, stavise, nekako je “elegantno” prosao kroz sve to. Tako da ja uopste ne brinem… Dalje»
Zona sumraka
….jednostavno to je stvar opsteg i loseg materijalnog stanja policije. I vojske. I veceg dela drzavne uprave, i nepostojanja sistemskih resenje da se stanje promeni na bolje. Naravno da vam zelim da odbranite nevine policajce, kao sto zelim da se odbrane svi oni nevini koji se nalaze u pritvoru ili… Dalje»
Zona sumraka
Ja vam odgovaram konkretno a vi “udarate” na stereotipna opsta mesta. Prvo, da ne bi bilo nedoumice, ne branim ja Lazarevica niti sam za pritvaranje nevinih policajaca (vidite kako se odmah ovde odredjujete da su nevini a oko ove teme upotrebljavate termine “nije pusten niz vodu”, “ne brinem ja za… Dalje»
Lena
Takodje vam zelim srecan Bozic. Pazljivo sam procitala vas komentar. Naravno da ne mislim da onaj ko poseduje mercedes, mora da znaci da je to stekao na neposten nacin. Kada kazem da je Lazarevic na neki nacin “sacuvan”, mislim da je uticajem veza spreceno njegovo “bacanje” u pritvor a policajci… Dalje»
Zona sumraka
Ja ovde ne komentarisem sa vama cinjenicu da je pritvor policajcima odredjen zakonito i da oni nisu pritvoreni na podmukao nacin. Vi ste povukli paralelu sa policijacima a ja smatram da slicnosti u ta dva slucaja nema. Moraju se posmatrati odvojeno jer nemaju nikakvih dodirnih tacaka. Osim jedne, policajci su… Dalje»
Lena
Mnogo volim svoju zemlju ali trenutno se osecam kao da ne pripadam njenom nebu, suncu, …….pozelim da jutro obojim entuzijazmom i zakoracim u dan ali bezuspesno…osecam u vazduhu presiju, toliko intezivno da bih je mogla rukom “uhvatiti”… i sve vreme mi se mota misao da napustim zemlju jer mi je… Dalje»
Zona sumraka

nemam sta da dodam…..svako dobro i vama!

Mihajlo

Na onaj pravi

wpDiscuz