Teleprompter.rs

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE: Vučić formira posebnu policiju unutar policije!

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE: Vučić formira posebnu policiju unutar policije!

Uredbom Vlade Srbije, koja je usvojena dva dana pre Nove godine bez ikakve javne rasprave, a koju je potpisao Aleksandar Vučić, previđa formiranje posebne policije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Kako se navodi u Uredbi, posebnu policiju činiće lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u zarad obavljanja policijskih poslova.

Nad posebnom policijom skoro potpunu kontrolu imaće ministar unutrašnjih poslova.

Iako je predviđeno raspisivanje konkusa, ministar može bez konkursa da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju.

Ministar imenuje članove komisije koji će birati pripadnike pomoćne policije. Članovi komisije biraju se iz redova Direkcije policije i Sektora ljudskih resursa.

Pripadici posebne policije ne moraju da deluju u svojim sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije i za vreme angažovanja primaju 70 odsto od prosečne zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

Oni će nositi oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu – umesto “policija” pisaće “pomoćna policija”.

Uredbu možete preuzeti OVDE.