Pet znakova da će se Vučić definitivno kandidovati na predsedničkim izborima

vucic-vlada

Kako nam se približava 15. februar, sve je evidentnije da će se Aleksandar Vučić kandidovati na predsedničkim izborima. Zašto? Postoji velika mogućnost da Tomislav Nikolić izgubi na izborima, čak i ako bi ga Vučić podržao. 

Prvi znak

Prvo je Nikolić pokušao Vučića da stavi u mat poziciju kada je na novogodišnjoj konferenciji u Predsedništvu iznenada rekao da će odluku o kandidaturi saopštili do Božića.

On je tada rekao da očekuje da će ga Vučić podržati, navodeći da bi “nastao haos” ukoliko ne bi postojala saradnja predsednika i premijera.

Nekoliko dana kasnije, Vučić je u Vladi Srbije saopštio da će se on i Nikolić pojaviti pred narodom na Sretenje 15. februara sa odlukom o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

Nikolić do Božića nije saopštio odluku o kandidaturi, već je samo rekao da bi se iznenadio ukoliko bi se Vučić kandidovao.

Drugi znak

Vučić do sada nijednom nije zvanično rekao da će podržati Nikolića ukoliko se kandiduje na predsedničkim izborima. S druge strane, Nikolić je više puta ponovio da Vučiću nikada ne bi izašao na crtu.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati Nikolića, Vučić je nedavno na TV “Prva” izbegao da ponudi direktan odgovor.

“Sa Tomislavom Nikolićem sam uvek razgovarao, i razgovaraću.”

Međutim, Vučić je više puta rekao da mu ne pada na pamet da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Treći znak

Otkako je Nikolić najavio odluku o kandidaturi do Božića, ministri u Vladi Srbije sve češće kroz svoje izjave provlače da bi Vučić trebalo da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da će glasati za Vučića. Ministar Aleksandar Vulin rekao je da narod želi da se Vučić kandiduje. Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da čeka Vučićevu odluku o kandidaturi. Ministarka Jadranka Joksimović smatra da je Vučić u dilemu zbog predsedničkih izbora. Ministar Goran Knežević kaže da bi Vučić pobedio u prvom krugu.

Dakle, ministri Nikoliću i građanima šalju jasnu i direktnu poruku.

Četvrti znak

Stručnjaci za istraživanje javnog mnjenja od Nikolićeve novogodišnje konferencije tvrde da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Vučić pobedio u prvom krugu.

Novogodišnja anketa Faktor plusa

Na pitanje za koga bi glasali u drugom krugu, Nikolić je izjednačen sa Vukom Jeremićem (50 prema 50 odsto), ali je bolji u odnosu na ostale ponuđene takmace – u duelu sa Sašom Jankovićem dobio bi 62 odsto glasova, sa Vojislavom Šešeljem 53 odsto, a sa Ivicom Dačićem 58 odsto.

Vučić je, međutim, daleko uverljiviji, pošto bi u duelu sa Šešeljem dobio 76 odsto glasova, sa Jeremićem 68 odsto i sa Jankovićem 74 odsto glasova.

“Faktor plus” je ponudio i mogućnost da u drugi krug uđu Vučić i Nikolić, i u tom slučaju Vučić pobeđuje sa 64 prema 34 odsto.

Novo istraživanje

List “Alo” objavio je rezultate istraživanja jedne eminentne agencije za istraživanje javnog mnjenja u kom se takođe navodi da bi Vučić pobedio u prvom krugu.

Rezultati ukoliko se Vučić ne kandiduje,
ali pruži podršku Nikoliću

Vuk Jeremić 17%
Vojislav Šešelj 17%
Saša Janković 11%
Boško Obradović 6%
Dragan Šutanovac 3%
Nenad Čanak 3%

Drugi krug: Tomislav Nikolić – Vuk Jeremić 50%:50%

Rezultati ukoliko se Vučić kandiduje

Prvi krug:
Aleksandar Vučić 57%
Vuk Jeremić 13%
Vojislav Šešelj 12%
Saša Janković 8%
Boško Obradović 4%
Nenad Čanak 2%

Drugi krug: Aleksandar Vučić – Vuk Jeremić 67% – 33%
(Ovi rezultati su podložni većim promenama ukoliko bude još kandidata)

Peti znak

Možda je Vučić bio iskren kada je ranije tvrdio da se neće kandidovati na predsedničkim izborima. Međutim, politička klima se u međuvremenu znatno promenila. Nikolićeva pobeda više nije sigurna čak i uz Vučićevu podršku.

Istraživanja često pokazuju da bi Jeremić možda pobedio Nikolića u drugom krugu. Vučić zna da bi Jeremićeva pobeda protiv Nikolića možda bila učvršćena u toku predizborne kampanje. Ako Jeremić možda pobeđuje Nikolića i pre raspisivanja izbora, postavlja se pitanje kakva bi bila predviđanja u toku predizborne kampanje.

Dakle, Nikolić je slab i Vučić ne može da rizikuje. Zašto bi i rizikovao kada zna da bi sam osvojio apsolutnu pobedi na izborima u prvom krugu ukoliko se kandiduje?

Inače, Jeremić još uvek nije saopštio da li će se kandidovati. Možda je i njegova odluka od kandidaturi uslovljena Vučićevom kandidaturom.

Ukoliko bi se Jeremić kandidovao i izgubio, to bi bio drugi veliki poraz Jeremića u roku od jedne godine, imajući u vidu to da je već izgubio u Ujedinjenim nacijama.

Iako se od Jeremića očekivalo mnogo, on je nedavno krenuo stopama ostalih opozicionih politikanat – ne nudi konkretna rešanja, samo kritikuje Vučića.

Politika “mrzim Vučića” ne pobeđuje na izborima. Tu činjenicu mnogi lideri opozicije ne shvataju ili ne žele da shvate.

Komentari

21 komentara na tekst: "Pet znakova da će se Vučić definitivno kandidovati na predsedničkim izborima"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
miša

Teleprrrompter je najčitaniji i najuticajniji društveno-politički online magazin u Srbiji.
Zato sam i došao na ovo mesto!

miša

Ono rrr izražava moj sarkazam. No, fazon je već propao.

Srboljub

Hvala Srbijo ,hvala Vucicu do pobede http://imgur.com/a/HD7bq

Java protiv sna

Sta sa ovim? Sta je cudno ovo “sponzorisano”? Pretpostavljam da znate da to znaci placeni oglas Facebooku, ili ipak ne znate? To svi rade, od pojedinaca do brendova razlicitih industrijskih grana… Naravno, ne objasnjavam da bih branio BK, nego…

mimoza

samo sto vis episete ,nece moci da se sabere

riba je to homoseksualna

Ima ispod nosa nesto sto treba cenzurisati, a siguran je to znak da ce se pracakati jos.

Perica
1. Vucic je od pocetka resio da se kandiduje. Sve ostalo je spin. 2. Vucic zna da nema nikakve sanse da pobedi u prvom krugu pa pusta ove kvaziankete da ubedi narod da je to vec odluceno. 3. Nikolic je politicki mrtav – valjda ce mu neko javiti. 4. Drugi… Dalje»
lale

da im pravimo drustvo i klicemo u komntarima.Pa da se pogube,ajde da glumimo botove 😛

Gloria
Kaligula, to otupelo cudoviste za svaka osecanja , od pocetka njegovog terora , nista ne vidi do samog sebe…samo on i niko drugi ! Uliva laznu nadu Grobaru, a odavno kuje zaveru protiv njega,prezire ga, laze ga !Naravno da ce se kandidovati. Preplasen , monstrum ce sebe predstaviti kao jedinog… Dalje»
SRBIN

I VI STE ISTO TAJ NAROD…..!!!!

Gloria

Naravno, a to i pise u mom komentaru.

SRBIN

MARVA…

Gloria

Da li stvarno treba da vam nacrtam …tako nas tretira Kaligula, vas, mene i celu Srbiju…

Raјхсмаршал

Живео премијер Вучић и министар Неша!

lale

i to ce proba i ce vidi da ne zna ,posto ide Grlom u jagode

Decoooo

Ko god da pobedi u ovom trenutku IZGUBIĆE NAROD SRBIJE . Ne vidim ja ništa dobro ni od svilenog Vuka Jeremića . Možda Saša Janković ali glup je ovo narod …

smehotres

Jest’ Jankovic.. Aparatcik sa 300 ljadi plate eto hice da pomogne drzavi… Covek trci za Vucica, vise nego ocigledno.. Pogledaj samo tu gomilu botovskih komentara podrske Jankovicu, to ti je jos jedan parametar.. Preostalih 3 koji jasno pokazuju neke stvari necem da ti kazem :)))

Rade

Decko, plata Zastitnika gradjana je definisana zakonom i uskladjena sa platom sudije ustavnog suda, kojih za razliku od Zastitnika gradjana ima ukupno 15. Mandat sudije ustavnog suda je 9 godina, a Zastitnika 5.

VRAČARAC
PRAVA ISTINA JE DA MINISTRI GOVORE U SVOJE IME A NE U IME GRAĐANA, PRAVA ISTINA JE DA MINISTRI ŽELE DA MARGINALIZUJU VUĆIĆA , PRAVA ISTINA JE ŠTO SU MNOGI POŽELELI NJEGOVU FUNKCIJU, PRAVA ISTINA JE ŠTO BI MNOGI OD NJIH ZASELI NA ČELO STRAKE…. MA PRAVA ISTINA JE DA… Dalje»
Java protiv sna

Jao jadni i nevini Vucic, pa daj predlozi kako da ga odbranimo od ovako sposobnih koje je oko sebe okupio. Posto vidim da dobar deo posetilaca koji komentarisu ne shvataju sarkazam, moram da naglasim da je moj komentar sarkastican. 🙂

Aca Grk

Ovo znam odavno.
Samo mi je jadno ovo taktiziranje,muka mi je.

wpDiscuz