Teleprompter.rs

PRAVDA: Građanin Srbije pobedio stranu banku na sudu u Novom Sadu

FOTO: RTV
FOTO: RTV

Pred Višim sudom u Novom Sadu raskinut je prvi ugovor između strane banke i našeg građanina koji je imao stambeni kredit u švajcarskim francima.

Za dužnika to će biti iznos od dva do tri miliona dinara, a ne 13 miliona dinara, koliko još treba da vrati banci do kraja perioda otplate.

Naime, vrednost stambenog kredita koji je uzet 2008. godine bila je sedam miliona dinara.

Za osam godina, dužnik je isplatio 6,5 miliona dinara, a preostali dug mu je još 13 miliona dinara.

Umesto toliko velike svote, nastale zbog kursnih razlika, vratiće banci mnogo manje, dok će banka njemu da isplati sve što je platio za proteklih osam godina.

Presuda je doneta zbog “bitno promenjenih okolnosti” od trenutka kada je zajam uzet 2008. godine do danas.

Obe strane, i banka i klijent, moraju da vrate iznose sa zateznom kamatom koje su primile od trenutka zaključenja ugovora u dinarima.

– Jasno se vidi do kakvog je poremećaja došlo, rekao je Dejan Gavrilović, iz Udruženja građana “Efektiva”

Dodaje da je građanin znao da će franak sa 50 dinara, koliko je vredeo 2008. godine, narasti na 112 dinara, sigurno ne bi potpisao takav ugovor.

– Ovo je inače prva pravosnažna presuda koja nam daje nadu da će se građani zaduženi u švajcarskim francima domoći pravde, rekao je on.

Zbog drastičnog skoka švajcarskog franka 2008. godine, kada je počela velika svetska ekonomska kriza, banke su građanima povećali i kamate, tako da su rate bile duplirane, pišu Novosti. Drugi udar je bio pre nešto više od godinu i po dana, kada je franak ponovo porastao za trećinu i odstigao 120 dinara. Sada je na nivou od oko 112 dinara. Tako visok nivo kursa opterećuje dužnike.

“Efektiva” je ranije najavila da će podneti grupne tužbe za raskid ugovora u “švajcarcima”.

Novosti / Teleprompter