Teleprompter.rs

PREVARANT! Janković ostavio obespravljene policajce na cedilu posle kandidature

jankovic

Na pitanje “koga je tačno zaštitio Saša Janković” niko ne može da ponudi konkretan odgovor, ali zato znamo koga Janković nije zaštitio, iako je mogao.

Policajci su razočarani u Jankovića jer je preko njihove muke prikupio nekoliko politički poena, pa ih ostavio na cedilu.

Naime, veći broj policijskih službenika uputio je Jankoviću zahtev za pokretanje postupka protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nezakonitog spiska za masovne otkaze koji je u javnosti poznatiji kao “analiza rizika”.

Janković je inicijalno u medijima pokrenuo postupak kontrole MUP-a zbog kršenja brojnih prava policijskih službenika, ali je godinu dana kasnije pustupak neprimetno obustavio.

On je 28. decembra prošle godine kabinetu ministra unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću uputio obaveštenje da su se stekli uslovi za obustavu postupka kontrole zakonitosti.

“Obaveštavamo vas da je Zaštitnik građana obustavio započeti postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom da je kontrolisani organ preduzeo radnje u cilju otklanjanja nedostataka u svom radu zbog kojih je postupak kontrole i bio pokrenut.”

PREVARANT! Janković ostavio obespravljene policajce na cedilu posle kandidature

Da stvar bude još zanimljivija, Janković je u svom izveštaju izneo zaključke koji dokazuju da su određeni policijski službenici prebačeni na “analizu rizika” suprotno zakonu i procedurama.

Janković, između ostalog, konstatuje:

  • da je Ministarstvo u procesu racionalizacije javnog sektora smanjenje broja zaposlenih vršilo sistematizovanjem radnih mesta na poslovima „analize rizika“, koja nisu predstavljala realnu organizacionu potrebu MUP-a
  • da su na radna mesta na poslovima “analize rizika” premešteni zaposleni koji su prethodno putem sredstava javnog informisanja označeni kao korumpirani i kriminalci, iako njihova odgovornost za izvršena krivična dela nije bila utvrđena u odgovarajućem postupku
  • da su sistematizovana radna mesta na poslovima “analize rizika” tokom istog meseca ukinuta ponovnom izmenom akta o sistematizaciji, koji nije prepoznao potrebu za postojanjem tih radnih mesta

OVDE možete pročitati Jankovićevo sramno obrazloženje o obustavi postupka kontrole zakonitosti MUP-a povodom “analize rizika”. 

Izmišljeno radno mesto “analiza rizika” na kraju je i ukinuto, ali policijski službenici koji su bili na “listi za odstrel” i dan danas trpe posledice.

Kako je Teleprompteru objasnilo više policajaca, neki policajci sa “analize rizika” jesu vraćeni na prvobitna radna mesta, neki su degradirani na niža radna mesta, nekima je vrh MUP-a naknadno sredio otkaze pod vrlo sumnjivim okolnostima, neki su ucenjeni da bi bili vraćeni na prvobitna radna mesta, a većina ih je prebačena u Sektor za vanredne situacije gde samo primaju plate, ali nemaju nikakve radne obaveze.

Janković je u ovom slučaju funkciju zaštitnika građan brutalno zloupotrebio u predizborne svrhe. Obustavio je postupak kontrole MUP-a nekoliko dana nakon što je objavio da će se kandidovati za predsednika države.

Obespravljeni policajci gledali su Jankovića kao slamku spasa jer su znali da sudovi neće rešiti njihove probleme. Kao i sve ostale državne institucije, i zaštitnik građana je ostavio policajce na cedilu i to odmah nakon što je objavio kandidaturi za predsednika.

Janković sve radi zarad predsedničke kampanje

Ovakvu perfidnu zloupotrebu javne funkcije odavno nismo videli. Janković nije rešio nijednu žalbu na račun MUP, ali je zato pokupio sve političke poene preko medija.

Zašto? Jankovićeva žena radi u MUP-u.

Janković nije rešio ni slučaj oko nelegalnog praćenja novinara. Podsetimo da je jedan policajac prošle godine podneo i krivičnu sa materijalnim dokazima protiv vrha MUP zbog nelegalnog praćenja novinara.

Objavljeno je i da je MUP uništio nekoliko hard diskova na kojima su policajci kucali neformalne izveštaje sa terenskog praćenja. Janković je uništavanje tih hard diskova naveo u jednom svom ranijem izveštaju, ali nije preduzeo nikakve radnje kada je saznao da su ti hard diskovi sadržali dokaze o nelegalnom praćenju novinara.

Janković se takođe uključio i u problematiku oko hapšenja operativaca Mladena Trbovića i Milana Dumanovića zbog “odavalja službe tajne”. U pojedinim medijima puštena je predizborna priča da su ljudi iz Jankovićeve kancelarije obišli uhapšene. Rečeno je da će o tome Jankovićeva kancelarije objaviti izveštaj, ali izveštaj nikada nije objavljen.

Izgleda da je bilo bitno smao objaviti predizbornu vest da se Janković uključio u njihov slučaj.

Janković je na mukama obespravljenih policajaca zaradio više političkih peona, da bismo na kraju saznali da je sve to rađeno kao priprema za njegovu predsedničku kandidaturu.