Šabić opet naložio objavljivanje informacija o Savamali

mc.rs
mc.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da su nadležni organi dužni da javnosti bez njegove intervencije pruže relevantne informacije o slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

– Poverenik upozorava da nije dobro što mu se gradjani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o navedenom slučaju – naveo je poverenik i ocenio da je nesporan pojačan interes javnosti odsustvom informacija u periodu od više meseci.

Šabić je naveo da slučaj Savamala privlači pažnju domaće i strane javnosti, negativno se odražava i na proces pregovora o pridruživanju sa EU i što je, kako smatra, “još važnije” kontinuirano i dodatno pothranjuje prisutne sumnje značajnog broja gradjana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u konkretnom slučaju.

Povernik je, kako se navodi u saopštenju, doneo još jedno rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da javnosti učini dostupnim informacije o tome da li je postupajući zamenik višeg javnog tužioca u slučaju Savamala o nepostupanju policije po njegovim zahtevima i urgencijama obavestio višeg javnog tužioca u Beogradu, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Skupštine Srbije, kao i o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Šabić je naložio i da se tražiocu informacija, ukoliko postoje, dostave i delovodni brojevi dokumenata koje ih sadrže, ocenivši kao neprihvatljive argumente tužilaštva da bi odavanje ovih informacija “uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove krivičnopravne stvari”.

– Iz same prirode traženih informacija, budući da se radi samo o delovodnim brojevima odredjenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice – naveo je on.

Šabić je dodao da se radi o informacijama o načinu i zakonitosti rada Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, a čije objavljivanje ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

 

Komentari

Ostavi prvi komentar!

1000
wpDiscuz