Istraživanja

SNS FAVORIT: Siniša Mali ima jači rejting od Đilasa i Šapića

Objavljeno:

Srpska napredna stranka osvojila bi najviše glasova na predstojećim beogradskim izborima, pokazuje istraživanje “Open Source Intelligence Center” (OSIC) iz Beograda koje je kod nas sprovedeno prvi put, a do sada je u svetu pokazalo izuzetnu preciznost.

Prema tom istraživanju, koje uzima u obzir hiljade objava na društvenim mrežama, lista naprednjaka bi u Beogradu osvojila 39,1 odsto glasova.

Drugoplasirani je Aleksandar Šapić sa 15,8 odsto, a trećeplasirani Dragan Đilas sa 14,5 odsto glasova. Zatim slede Aleksandar Antić ispred SPS-a i Jedinstvene Srbije sa 11,8 odsto. pri čemu partije koje ga podržavaju imaju nešto niži rejting – osam odsto.

Luka Maksimović bi osvosio 5,4 odsto glasova, ukoliko bi izašao na izbore, a predsednik DS-a Dragan Šutanovac 4,7 odsto, dok demokrate i Nova stranka stoje nešto slabije sa 2,4 odsto. Ostali kandidati i partije koje se pominju u javnosti kao mogući učesnici izbora nose ukupno 8,7 odsto glasova.

Iako naprednjaci još uvek nisu objavili ime kandidata za gradonačelnika, OSIC je “izmerio” da građani u stavovima koje izriču na društvenim mrežama prepoznaju nekoliko funkcionera te partije u ulozi budućeg gradonačelnika, a najveće šanse daju Siniši Malom (19,5 odsto).

U okviru ukupnog procenta koji bi osvojio SNS, a to je 39,1, drugi po snazi je Nebojša Stefanović sa 12 odsto, dok gradski menadžer Goran Vesić ima znatno manji rejting od 2,4 odsto, a ministarka Zorana Mihajlović 5,1 odsto.

Istraživanje i analiza sprovedeni su od 20. novembra, kada je Glavni odbor SNS-a doneo odluku da se ide na gradske izbore, pa sve do 20. decembra. U tom periodu selektovano je na hiljade poruka na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram, a u konačnu analizu ušle su objave 4.800 autora, što odgovara stavovima oko 1,5 miliona ljudi.

Pokazalo se da se najživlja debata o gradskim izborima vodi na Fejsbuku (71 odsto poruka), zatim na Tviteru (24 odsto) i na Instagramu (5 odsto).

 

Alo / Teleprompter

Pročitaj i ove teme

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom *