Teleprompter.rs

Studenti Policijske akademije pisali Stefanoviću: “Neka ovo pismo bude opomena pred tužbu”

Studenti Policijske akademije pisali Stefanoviću: "Neka ovo pismo bude opomena pred tužbu"

Svršeni studenti Kriminalističko-policijske akademije uputili su danas ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću otvoreno pismo. 

Sadržaj pisma prenosimo u celosti:

Šaljemo Vam ovo pismo kao podsetnik na katastrofalno stanje u koje je zapao visokopolicijski kadar koji umesto da rešava krivična dela i podiže stanje bezbednosti građana Srbije, sedi kući nezaposlen, radi na trafikama ili obavlja poslove za koje se nije školovao čime se potpuno degradira njegova ličnost i policija takođe.

Pre više od godinu dana, stajali smo iza Vas na Kriminalističko-policijskoj akademiji, u počasnom vodu, kao svršeni diplomci, najbolji u klasi, za koje ste rekli da će u MUP-u imati mesta, jer smo se pokazali i dokazali kao najbolji tokom studija. Država nas je školovala 4 godine. Plaćala nam deo smeštaja, hrane, kupovala knjige iz kojih smo učili, davala nam stipendiju u iznosu od 10.000 dinara mesečno.

Gospodine ministre, u svakog od nas ste uložili preko 20.000 evra, a s obzirom da nas je tridesetak nezaposlenih to je bačenih preko 600.000 evra! To su pare građana Srbije, poreskih obveznika, koji su te pare dali da bi bili sigurniji, a ne da ne mogu da vide policajca na ulici nedeljama, jer su oni na Birou za zapošljavanje.

Neke od nas ste zaposlili u oktobru, njih 25 omalovažavajući naš i njihov trud i rad, postavivši im uslov da rade sa srednjom stručnom spremom, degradirajući diplomu Akademije i stavljajući ih u rang polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku koji tu obuku završe za godinu dana.

Slažemo se da sistem karijernog napredovanja treba da postoji, ali mi nismo mogli da biramo, niti ikoga da teramo da nam da na potpis ugovor u kojem piše da ćemo biti zaposleni sa stručnom spremom koju smo stekli. Jer, za to ste nas i školovali, zar ne? Da imate školovane kriminaliste, buduće inspektore i starešine, a ne vaspitačice, megatrendiste i njima slični.

I to nije bio kraj, već ste pokušali da nas na mala vrata uvedete u MUP u tzv. „pomoćnu policiju“ da mi, koji smo se četiri godine školovali, budemo “pomoćnici” kursistima. I ovim putem Vam se zahvaljujemo što ste predložili stavljanje van snage ovu sramnu uredbu.

Gospodine Stefanoviću, alarmiramo Vas da pod hitno nešto preduzmete, jer mi polako gubimo strpljenje, dobijali smo razna obećanja, čekali smo duže od godinu i po dana, više ne možemo. S obzirom da sa diplomom Kriminalističko-policijske akademije ne možemo nigde drugde da se zaposlimo, a da ste se ugovorom obavezali da sa nama zasnujete radni odnos u zvanju u skladu sa stečenom stručnom spremom, neka ovo pismo bude i opomena pred tužbu.

Podsećamo Vas da ste ove godine budžetom MUP-a planirali čak milijardu i dvesta miliona dinara za izgubljene sporove.

Željno očekujemo Vaš pozitivan odgovor,

S poštovanjem,
svršeni studenti KPA u Beogradu