Teleprompter.rs

Sveštenik seksualno zlostavljao dvogodišnjeg bratanca

crkva-krusevac
Saborna crkva u Kruševcu

Javno tužilaštvo u Trsteniku podiglo je optužnicu protiv sveštenika kruševačke Eparhije D.S. pod optužbom da je vršio nedozvoljene polne radnje nad dvoipogodišnjim detetom. Suđenje je zvanično počelo u sredu, 14. decembra.

Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE, đakon, koji je u to vreme bio i nastavnik veronauke u trsteničkoj osnovnoj školi, optužen je da je zlostavljao sina svog starijeg brata.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje počelo je u aprilu 2014. godine i trajalo je osam meseci, skoro svake nedelje koju je mali V. S. provodio “kod čiče” u Parohijskom domu, gde je optuženi stanovao.

Bratanca je viđao nakon što bi ga otac dovodio u posetu i ostavljao na ručku. Jezive stvari koje je mališan tamo doživljavao otkrivene su postepeno, nakon što je dečak sve češće pričao majci o čudnim stvarima koje mu stric, odnosno “čiča”, zapravo radi.

– Suprug i ja smo razvedeni, ali smo zadržali normalan odnos u kom je on dete viđao kad god je želeo, što je obično bilo nedeljom. Znala sam da odlaze kod strica (tada đakona trsteničke crkve) u Parohijski dom, ali nisam imala predstavu da ga bivši muž tamo ostavlja samog. Kada je počeo da mi pominje neke neobične situacije sa ‘čičom’, nisam odmah reagovala, misleći da ga nisam dobro razumela – priča M. S, majka dečaka.

Naime, dečak je majci govorio kako ga “čiča presvlači”, ali i da su se zajedno tuširali, gde je sveštenik zatražio od dečaka da mu sapunja određeni deo tela.

Istu priču dvogodišnjak je ponavljao i tetki i baki sa majčine strane, a kasnije i brojnim dečjim psiholozima i psihijatrima koji su ga veštačili.

Uprkos sumnjama, pojačanim kada je dečak rekao porodici i da ga je stric grubo dodirivao po guzi, M. S. nije mogla da spreči njihovo ponovno viđanje, jer je otac imao podjednaka starateljska prava kao i ona.

– Pozvala sam bivšeg supruga i ispričala mu šta nam je dete reklo. Bila sam uznemirena, ali on nije hteo ni da me sasluša. Te nedelje ga je ponovo odveo tamo, a ja nisam mogla ništa da učinim – svedoči majka.

Kao posledica poseta stricu, dečak je sve češće bio snužden, a u jednom momentu počeo je da muca.

Dan kada se mališan, nakon jedne od poseta stricu, vratio kod mame mokre kose koja je neobično mirisala i rekao da je “čiča piškio po njemu”, M. S. ga je odmah odvela kod pedijatra. Dečak je i pred doktorkom ponovio sve što je rekao kod kuće, nakon čega ju je ona posavetovala da ga hitno odvede psihologu i psihijatru.

Sa izveštajima specijalista, kojima je mališan ponovio istu priču, M. S. je otišla u policiju. Đakon je uhapšen istog jutra, u momentu dok je držao čas veronauke osnovcima.

Unapređen pedofil

Usledila je policijska istraga, a skoro istovremeno M. S. je pokrenula i privatnu tužbu protiv njega. Sveštenik je istog dana, nakon što je pred policijom sve negirao, pušten iz pritvora i nastavio normalno da živi.

Uprkos teškim optužbama i istrazi koja se vodila protiv njega, D.S. je čak i avanzovao u crkvenoj hijerarhiji. Dok su M. S. i njeno dete prolazili kroz pakao birokratije, brojnih sudskih veštačenja i trauma, Srpska pravoslavna crkva ga “unapređuje”, rukopoloživši ga za sveštenika.

Na brigu mu je dat manastir nadomak Trstenika, a ujedno je nastavio i sa pedagoškim radom u osnovnoj školi.

– Tokom suđenja po privatnoj tužbi (koje je trajalo dve godine), moj sin je čak pet puta bio veštačen. Tri veštačenja, koja je naložio sud, potvrdila su istinitost onoga što je govorio. Bilo mi je strašno što je iznova i iznova morao da prolazi kroz sve te gadosti, ali ono što je bilo presudno je činjenica da nijednog momenta nije odstupio od onoga što nam je pričao. Svi veštaci su se složili da dete tog uzrasta (dve i po godine) nije u stanju da izmisli, sa toliko preciznih detalja, takve jezive stvari – priča majka.

Druga dva veštačenja rađena su na zahtev advokata optuženog. Od toga, jedno je oboreno novim superveštačenjem koje je potvrdilo sva prethodna.

Tokom parnice, sveštenik je negirao sve za šta je sumnjičen, tvrdeći da nikada nije bio nasamo sa dečakom i da je na tim ručkovima uvek bila prisutna i njegova supruga. Tvrdio je kako je dete tada bilo u fazi odvikavanja od pelena, kao i da je imalo problema sa vršenjem velike nužde, te da ga nikada nije presvlačio niti tuširao.

I dok je stric u svojim izjavama govorio kako su oni jedna “harmonična porodica” u kojoj je mališan rado provodio vreme, dečakovo ponašanje i crteži su govorili drugačije.

– Jednog dana me je pozvala vaspitačica iz vrtića i zamolila da dođem ranije jer psiholog ustanove želi da razgovaramo. Kada sam otišla, rekli su mi da su zabrinuti zbog crteža koji je nacrtao. Dok su druga deca crtala vesele šarene stvari, crtež mog sina je bio sav crn. Kuća, leptiri, sunce… sve je bilo obojeno strašnom crnom bojom – priča M. S.

Mališan je kroz crteže i sudskim veštacima dočarao šta oseća prema svom “čiči”. Prema navodima jednog od veštačenja, “na crtežima je stric izdvojen iz porodice, osenčen i obojen crnom bojicom, uz komentare da je on opasan, bezobrazan i da ga treba zatvoriti”.

Parnični postupak, koji je trajao skoro dve godine, konačno je dobio epilog pretprošle nedelje. D.S. nije osuđen zbog seksualnog delikta, već zbog nasilja u porodici.

Procenjujući da je sveštenik svojim ponašanjem tokom 2014. “ugrozio telesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo”, tuženom je izrečena mera zabrane prilaska bratancu bliže od 50 metara.

Uprkos zvaničnom dopisu kruševačkoj eparhiji, VOICE nije uspeo da sazna da li su bili upoznati sa optužbama protiv svog tadašnjeg đakona.

Takođe, bez odgovora je ostalo i pitanje zašto je optuženi uprkos ovim okolnostima u leto 2015. godine “unapređen” u sveštenika.

Od kako je pokrenula prijavu protiv svog nekadašnjeg devera, a sada sveštenika u manastiru, M. S. se sretala sa mnogim neprijatnostima u sredini u kojoj žive.

– Mnogi su mi odmah govorili da se ‘ne kačim sa crkvom, jer crkva uvek pobeđuje’, dok su sva sveštena lica u gradu prestala da mi se javljaju na ulici – kaže M. S. ističući da se ona ne bori protiv crkve, već protiv čoveka koji joj je zlostavljao dete.

Voice