Teleprompter.rs

VUČIĆ, DAHLAN I ĐUKANOVIĆ: Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana

Na fotografiji se vide Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, Muhamed Dahlan, o njemu detaljnije U tekstu koji sledi i Milo Đukanović, vlasnik privatnog preduzeća pod nazivom “Država Crna Gora”. Kakva kriminalna veza postoji između ova tri čoveka?

VUČIĆ, DAHLAN I ĐUKANOVIĆ: Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana
Aleksandr Vučić, Muhamed Dahlan i Milo Đukanović u Vučićevoj kući (FOTO: Inlightpress)

Pre no što počnete da čitate ovaj tekst, potrebno je da znate nekoliko osnovnih činjenica o ova tri čoveka sa fotografije koja je napravljena u kući Aleksandra Vučića.

1. Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke.

2. Muhamed Dahlan, najmoćniji Palestinac, Vučićev “investitor” iz arpaskog sveta, državljanin Srbije, državljanin Crne Gore i stanovnik Tadićeve bivše vile na Dedinju.

3. Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne Gore, odnosno, vlasnik privatnog preduzeća pod nazivom “Država Crna Gora”i Vučićeva glavna veza sa arapskim investitorima.

Đukanović Vučićeva veza sa Arapima

Da li ste se ikada zapitali odakle Vučiću odjednom toliko čvrste veze sa Arapima? U jednom intervjuu na RTS-u, Vučić je izjavio da se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom upoznao u restoranu jednog hotela. Vučić je još dodao da ga je šeik otpartio do hotelske sobe.

Ne, izjava nije montirana, osim šaljivog kraja.

Vučič je rekao kako su se upoznali, međutim, voditelj intervjua nije pitao Vučića kako je uopšte došao u poziciju da bude u istom restoranu sa šeikom Muhamedom bin Zajedom. U igru uskače Milo Đukanović koji je pre Vučića razvio čvrste veze sa arapskim “investitorima”. Od tada počinje Vučićeva arapska histerija u Srbiji pod parolom “Moj dobar prijatelj šeik”.

Vučić je preko Đukanovića upoznato brojne arapske “investitore”. Jedan od tih “investitora” je Muhamed Dahlan, u međunarodnim i arapskim medijima označen kao “najmoćniji Palestinac” i čovek “sumnjivog kapitala”.

Pre nego što je upoznao Vučića, Dahlan je već imao čvrste veze sa Crnom Gorom i Milom Đukanovićem. Prema pisanju nezavisnog arapskog portala “Middle East Eye”, Dahlan u Crnoj Gori ima nekoliko firmi, pa čak i rezidenciju.

Portal “MEE” je početkom avgusta meseca objavio detaljan članak o sumnjivim poslovima između Srbije i Dahlana. Teleprompter.rs je objavio kompletan prevod tog teksta koji možete u izvornom obliku pročitati OVDE.

Dahlanov kriminal

Izdvajamo samo nekoliko citata iz originalnog prevoda.

“Prestolonaslednik Abu Dabija, princ Muhamed bin Zajed al-Nahjan, optužen je za posredovanje između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela u Istočnoj Evropi, pokušavajući da eksploatiše lošu pravnu regulativu na srpskom tržištu oružja u cilju distribucije oružja širom Bliskog istoka.

Iza ove ogromne investicije krije se silueta Muhameda Dahlana (Mohammed Dahlan), bivšeg palestinskog moćnika u izgnanstvu. Za njega se tvrdi da predstavlja sponu u komunikaciji između obaveštajnih službi UAE, SAD i Izraela dok potpomaže korumpirane investicije Emirata u Srbiji od kojih najveću korist imaju srpski politički lideri.

Dahlan, bivši palestinski špijunski vođa u Gazi, živi u izgnanstvu u UAE od kako je prognan sa Zapadne obale u junu 2011. godine. Palestinski predsednik, Mahmud Abas (Mahmoud Abbas), optužio ga je za finansijsku proneveru i njegovu ulogu izraelskog agenta u pokušajima atentata na pokojnog Jasera Arafata (Yasser Arataf).”

“U javnosti je poznat kao savetnik za bezbednost šeik Muhameda.”

Iz istog teksta saznajemo da Dahlan ima crnogorsko državljanstvo, uprkos restruktivnoj proceduru koja zabranjuje dvojno državljanstvo. Milo mu je dodelio državljanstvo verovatno zbog pranja novca.

“Crnogorski zvaničnici nisu objavili razlog zbog kojeg su Dahlanu dodelili državljanstvo, ali izvor “MEE” iz Srbije nagoveštava da to verovatno ima veze sa njegovim unosnim poslovima u Crnoj Gori, napominjući da postoje čvrsti dokazi da je Dahlan iskoristio Crnu Goru kako bi oprao novac iz Palestine koji je proneverio.

“Dahlan je u Crnoj Gori registrovao brojne kompanije uključujući i “Levant International Incorporation”, koja je registrovana za poslove savetovanja i upravljanja, kao i kompaniju “Manarah Holding”, koja je osnovana za razvoj projekata u vezi sa nekretninama.”

Tekst “MEE” otkriva vezu između Đukanovića, Vučića i Dahlana.

“Tvrdi se da je Dahlan iskoristio svoje crnogorske veze kako bi omogućio posetu premijera Mila Đukanovića Emiratima prošle godine. Prema rečima srpskog premijera Vučića, ta poseta je bila ključna u poboljšanju odnosa sa Crnom Gorom kada je izjavio da mu je “drago što je Đukanović o Srbiji rekao par dobrih reči u toku razgovora sa zvaničnicima UAE. Bio je dovoljno kulturan da ih posavetuje da ulože u srpsku odbrambenu industriju.

“Taj savet je rezultirao ulaganjem Emirata u srpsku industriju oružja u proteklih nekoliko meseci.”

U aprilu 2013. godine, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, odlikovao je Dahlana Ordenom srpske zastave za “njegov doprinos mirnoj saradnji i prijateljskim odnosima između Srbije i UAE”.

VUČIĆ, DAHLAN I ĐUKANOVIĆ: Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana
Nikolić odlikuje Dahlana (FOTO: Tanjug)

Nije to jedina stvar koju je sumnjivi Dahlan dobio od Srbije.

Prema pisanju britanskog “Gardijana”, pozivajući se na istraživanje BIRN-a, Dahlanu je na zatvorenoj sednici Vlade Srbije dodeljeno državljanstvo Srbije, pa čak i vila na Dedinju u kojoj je nekada živeo Boris Tadić. Obezbeđenje u vili koja je donedavno bila dom bivšeg predsednika Srbije, u međuvremenu je značajno pojačano.

VUČIĆ, DAHLAN I ĐUKANOVIĆ: Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana
Dahlanova vila na Dedinju (FOTO: Inlightpress)

To nije sve!

Dahlan, njegova supruga, četvoro dece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili su državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine, pokazuju rešenja objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije koja je BIRN analizirao.

Ministar spoljnih posova, Ivica Dačić, potvrdio je danas za “Tanjug” da je Dahlan dobio srpsko državljanstvo zbog “svog angažovanja na uspostavljanju dobrih odnosa između Abu Dabija i Beograda”.

Portparol palestinskog predsednika Abasa rekao je za BIRN da će pisati srpskom premijeru i predsedniku i da će ih pozvati da promene odluku o dodeljivanju državljanstva Dahlanu i njemu bliskim osobama.

VUČIĆ, DAHLAN I ĐUKANOVIĆ: Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana
Dahlan i Vučić (FOTO: Inlightpress)

Ima u Srbiji firme

Dahlanovo interesovanje za Balkan počelo je 2006. godine kada su on, njegov stariji brat Abdrabou i Abdrabouvi sinovi počeli u Srbiji i Crnoj Gori da otvaraju firme koje se bave nekretninama i građevinarstvom.

Prema dokumentaciji do koje je BIRN došao, Abdrabou Dahlan je 2006. godine u Beogradu osnovao kompaniju “Alfursan” koja se bavi građevinom. Kasnije je udeo u firmi prepustio svojim sinovima, među kojima je i Šadi Dahlan.

Poznavaoci Bliskog istoka ukazuju da je moguće da Dahlan planira da Srbiju koristi kao bazu odakle bi pokrenuo svoju kampanju za smenu predsednika Palestine Mahmuda Abasa, lidera Palestinske uprave.

Kakave bi sve međunarodne konsekvence mogla Srbija da snosi zbog Vučićevih veza sa međunarodnim kriminalom? Nije ovde više reč o Aleksandru Vučić kao privatnom licu, već o državi Srbiji. Da se svi ovi navodi zaista realizuju, međunarodni ugled, ako tako nešto uopšte i postoji, u značajnoj meri bi bilo narušem zbog jednog čoveka, Aleksandra Vučića.

Dok je Vučić sklapao ove dogovore, ali je mislio samo ne svoj ugled ili i na ugled države Srbije? Da je mislio na ugled Srbije ovakvi dogovori nikada ne bi bili sklopljeni.

Kakav je vaš stav? Oglasite se u komentarima!