Istraživanja

Vučić jači od vojske i crkve!

Objavljeno:

Kome građani Srbije najviše veruju? Nekada su to bile institucije vojske i crkve, ali danas nije tako. Prema istraživanju OSIC (Open Source Intelligence Centre), građani Srbije najviše poverenja imaju u predsednika države Aleksandra Vučića. 

Upitani kome najviše veruju, 48,8 odsto građana reklo je da najviše veruje predsedniku Vučiću. Zatim, slede Vojska Srbije sa 32,7 odsto, a na trećem mestu je Srpska pravoslava crkva sa 31 odsto glasova.

Slede policija sa 17,3 odsto, Vlada Srbije sa 13,6 odsto, Skupština Srbije sa 8,7 odsto i pravosuđe sa pet odsto.

Na začelju se nalaze političke partije, kojima veruje tek 4,8 odsto građana, mediji sa 4,2 odsto, NVO sa 2,2 odsto i Akademija nauka, odnosno intelektualci, koji uživaju poverenje samo 2,1 odsto građana.

 

Inače, ova istraživanja su rađena u periodu od 20. decembra 2017. do 20. januara 2018. Analizirano je oko 4.500 poruka i interakcija na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i Instagram.

Prema istom istraživanju, građani Srbije nisu pristalice vojnih saveza niti sa NATO, ali ni sa Ruskom Federacijom. Samo 11,4 odsto građana bi podržalo članstvo u NATO, a čak 74,2 odsto je protiv. Kada je reč o Rusiji, 56,4 odsto građana na tu državu gleda kao na prijateljsku i bratsku zemlju, 30,1 odsto smatra da treba da se udaljimo od Rusije, 16,2 odsto je za to da sa Rusijom uđemo u državni (politički, ekonomski) savez, a samo 9,4 odsto smatra da treba da sklopimo vojni savez sa Rusijom.

Pročitaj i ove teme

Ostavi komentar

Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom *