VUČIĆ PODIŽE IT SEKTOR: 700 brucoša na FTN, kreće digitalizacija Srbije

Tanjug
Tanjug

Ilustrujući koliko je važno da imamo znatno više IT strucnjaka, premijer Aleksandar Vučić danas je u Novom Sadu novinarima ispričao kako se ruski premijer Dmitrij Medvedev raspitivao o našoj kompaniji Nordeus.

Prilikom boravka u Rusiji, premijer je, kaže, imao susret s predstavnicima najvećih IT kompanija koje rade u Rusiji.

– Napisali su mi neki govor da ne ispadnem najgluplji u društvu, jer ja o tome ništa ne znam i onda je jedan momak, koji je tamo bio neki voditelj, koordinator na tom skupu, doviknuo – evo ga premijer iz zemlje Nordeusa – ispričao je Vučić.

Bio je prijatno iznenađen, jer, kako kaže, “ta mala kompanija, tih divnih momaka, oni su u tom svetu najpoznatiji”.

Rekli su mi, dodao je, da oni rade neke igrice i da su u tome užasno poznati u svetu, a mene je tada Medvedev pitao: “Ko su ti momci”.

– Kako da vam kažem, to je za nas od ogromnog značaja – rekao je premijer.

Inače, kako je najavio prilikom posete kompaniji “Šnajder elektrik”, država će ove godine upisati 700 brucoša više na tehničke fakultete, a za školovanje za IT sektor.

Nama takvi ljudi nedostaju, ni drugi nemaju IT sručnjaka koliko im treba, svuda je deficit i “niko nema koliko bi želeo”, rekao je premijer i dodao da će se u taj sektor ubuduće još više ulagati.

On je kazao da će Vlada Srbije sve više da ulaže u razvoj kompanija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i u započinjanje biznisa, odnosno start-ap projekte.

Vučić je rekao da uskoro kreće projekat digitalizacije Srbije, a cilj je da se poveća izvoz softvera iz Srbije.

– Izvoz softvera je značajno povećan sa 34 na 50 miliona evra, koliko se očekuje ove godine – rekao je Vučić.

Kompanija je razvila svoj originalni proizvod ADMS softvern koji predstavlja integrisano softversko rešenje za upravljanje električnim mrežama velikih gradova u prisustvu obnovljivih izvora energije.

ADMS softver je američka konsultantska kompanija GARTNER proglasila za najkvalitetniji i najboji proizvod na svetu, šest godina zaredom, od 2011. do 2016. godine.

Razvoj DMS softvera započeo je 1995. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na inicijativu “Elektrovojvodine”, a 2000. godine tim sa FTN-a prerastao je u kompaniju DMS Grupa doo Novi Sad koja je razvila ADMS softver.

Šanajder Elektrik DMS ima više od 1.000 zaposlenih stručnjaka i oko 100 saradnika sa Fakulteeta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, od kojih je oko 40 sa titulom doktora nauka.

Kompanija nekoliko godina sprovodi aktivnu politiku stipendiranja studenata za više od 250 mladih stipendista godišnje, kojima nakon završetka školovanja, nude mogućnost nastavka karijere u Šnajder Elektriku.

Tanjug / Beta

Komentari

4 komentara na tekst: "VUČIĆ PODIŽE IT SEKTOR: 700 brucoša na FTN, kreće digitalizacija Srbije"

1000
Sortiraj komentare:   najnoviji | najstariji | najpopularniji
Goran

Prvo je napravio kolzete po školama, sada jača IT sektor.

Petar

Hvala premijeru za ovo, vec dugo nam je IT industrija u problemima, nadam se da ce ovakav potez pomoci da se ta grana industrije najzad pocne da profitira…

milan

Čovek sam rekao “da o tome ništa ne zna” a ti mu zahvaljuješ? Za šta? Koji potez? Kako to misliš “da počne da profitira”? Imaš li mozga?

trta

Nema mozak, samo sendvic!

wpDiscuz