ZATAŠKAN KRIMINAL: Odbačena krivična prijava protiv Dijane Hrkalović zbog špijunske misije

dijana-hrkalovic

Treće osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu dvojice operativaca “službe za tajno praćenje” protiv Dijane Hrkalović i drugih funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nelegalne špijunske misije u Potočarima na dan kada je na premijera Aleksandra Vučića izvršen napad. 

Kako je Teleprompter.rs ranije ekskluzivno objavio, dvojica bivših operativaca službe za tajno praćenje, Mladen Trbović i Milan Dumanović, podneli su krivičnu prijavu protiv sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović i drugih funkcionera MUP-a zbog toga što su više neobučenih operativaca MUP-a tajno poslali u špijunsku misiju u Potočare bez službene legitimacije i službenog oružja.

Prčitaj: KRIMINAL U IME DRŽAVE: Uznemirujuća ispovest policajca iz službe za tajno praćenje

Dumanović je ranije za Teleprompter.rs rekao da je u Potočare poslat nezvanično, bez znanja bezbednosnih službi Bosne i Hercegovine, navodeći da se njihova kretanja u službenoj evidenciji vode kao da su bili na teritoriji Srbije.

tuzilastvo-odgovorTužilaštvo je samo navelo da su osumnjičeni Dijana Hrkalović, Dejan Milenković, Goran Nešić i Tomislav Radovanović “u svojim radnjama postupili u skladu sa Zakonom o policiji i Zakonom o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Veća ministara Bosne i Hercegovine o policijskoj saradnji”, bez detalja o sprovedenoj istrazi i bez navođenja u skladu sa kojim tačno članovima zakona su osumnjičeni postupili.

Dodatni problem predstavlja činjenica da je ministar za bezbednosti BiH, Dragan Mektić, izjavio za “Al Džaziru” da nisu imali nikakva saznanja da su na teritoriji BiH na dan napada na premijera Vučića bili prisutni drugi ljudi izuzev onih koji su bili u njegovoj zvaničnoj pratnji.

– Osim prijavljenog obezbeđenja mi nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbeđenja, rekao je Mektić.

Ako je sve bilo u skladu sa zakonima države Srbije, kao tvrdi tužilac, zbog čega su operativci MUP-a tajno boravili u BiH bez oružja i legitimacija, zbog čega se njihova kretanja na taj dan vode kao da su bili u Srbiji, zbog čega njihovo prisustvo nije bilo prijavljeno institucijama BiH i zbog čega Tužilaštvo nije iznelo detalje navodne istrage na osnovu koje je odbačena krivična prijava, pitanja su na koja niko iz MUP-a zvanično ne želi da ponudi odgovor.

S druge strane, mediji u BiH ceo dan bruje o tajnoj špijunskoj misiji MUP-a nakon što je “Al Džazira”, posle pisanja Telepromptera, objavila izjave dvojice operativaca. Međutim, domaća javnost i institucije ćute.

Komentari

Ostavi prvi komentar!

1000
wpDiscuz