Teleprompter.rs

Žene protestuju ispred Vlade zbog Vučićevih napada na majke

vlada nesto krije

Demokratska stranka pokrenuće niz inicijativa čiji je cilj da se ženama i majkama u Srbiji obezbede bolji uslovi života, rekla je danas poslanica te stranke Aleksandra Jerkov, najavljujući da će DS sutra održati protest ispred Vlade Srbije i zatražiti izvinjenje od premijera zbog izjave kojom je, kako je navela, uvredio porodilje.

Protestom pod nazivom “Mame nisu same” DS želi da poruči da niko nema prava da ponižava roditelje, rekla je Jerkov, dodajući da je premijer Aleksandar Vučić izjavom “da neke žene ne žele da rade zato što za rađanje dece dobijaju svotu novca koju je on nazvao minimalcem, uvredio ne samo nezaposlene roditelje nego sve porodice u Srbiji.

Ona je najavila da će ta partija u narednom periodu pokrenuti čitav niz inicijativa i zakonskih predloga, kojima će majkama i ženama u Srbiji obezbediti bolje uslove života.

Vučić je juče ponovio da neki korisnici socijalne pomoći zbog novca koji dobijaju od države nemaju motiv da rade i da će se to promeniti, te pojasnio da je pod tim mislio na sposobne ljude, “ovakve kao ja, od 100 i nešto kila, koji dobijaju socijalnu pomoć, dodatak za decu i tako mesečno primaju 21.000 do 22.000 dinara, i ti ljudi više nemaju motiva da rade za minimalnu zaradu”.

On je ranije objasnio da su njegove izjave o socijalnim davanjima i trudnicama, istrgnute iz konteksta i “falsifikovane”.

Kako je objasnio, govorio je o dve sasvim različite stvari – pravima trudnica u Srbiji i socijalnim davanjima za ljude koji mogu da rade, ali ne žele, te da su te dve izjave “isečene, spojene i falsifikovane”.

Srpska napredna stranka (SNS) prebacila je danas Demokratskoj stranci da izvlači iz konteksta izjave premijera i pokušava da stekne jeftine političke poene zloupotrebljavajući žene, a posebno majke.

Poslanica SNS Ivana Stojiljković rekla je novinarima u parlamentu da se DS to radi u nedostatku argumenata u vezi sa zakonskim predlozima i rešenjima kako unaprediti socijalnu i ekonomsku situaciju u Srbiji.

– Premijer nijednog trenutka nije optužio, niti imao nameru da uvredi socijalnu ugrožene koji primaju pomoć po bilo kom osnovu, rekla je Stojiljković.

Istakla je da se na snimku koji je javno dostupan može videti da je premijer Aleksandar Vučić rekao da bi radno spospobni, a primaoci socijalne pomoći, trebalo da pomognu državi i svom gradu društveno radnim uključivanjem.

– U vreme onih koji nas danas lako optuže, ekonomski rast je bio minus tri odsto, a danas je taj rast plus tri odsto i to je potvrđeno od svih svetskih ekonomskih institucija, podvukla je Stojiljković.

Tanjug